Politiek
KRO-NCRV

Wouter de Winther: 'Wat duidelijk is na vertrek van Özdil is dat Jesse Klaver geen goede partijleider is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter de Winther: 'Wat duidelijk is na vertrek van Özdil is dat Jesse Klaver geen goede partijleider is'

Afgelopen week kondigde Zihni Özdil zijn vertrek als Tweede Kamerlid bij GroenLinks aan. Daarop volgde een mail van Klaver aan alle GroenLinks leden met daarin details over de redenen van Özdils vertrek. Verwijten tussen hem en Klaver gingen over en weer. "Wat vooral duidelijk wordt na deze implosie is dat Jesse Klaver geen goede partijleider blijkt", zegt Wouter de Winther, chef van de parlementaire redactie van de Telegraaf.

"Lelijke politiek", noemt Klaver het achteraf. Hij heeft spijt van de situatie. "Dat is een oude politieke truc", zegt De Winther. "Je hebt nooit spijt van iets dat je hebt gedaan, je betreurt het beeld dat is ontstaan. Hij zegt niet: ik had dit nooit moeten doen."

'Wegduiken'

Het meest kwalijke vindt De Winther dat Klaver "wegduikt" in de nasleep van het hele gebeuren. "Het gaat erom dat je er moet staan op zo’n moment. Je moet in de fractie zijn." Bovendien was de dag na de aankondiging gewoon een werkdag in de kamer, voegt hij toe. Hij vindt het ‘onprofessioneel’ van de partijleider.

Volgens De Winther heerst er grote woede in de achterban, bij kiezers, leden en bij collega politici. Ook hoorde hij in de wandelgangen dat sommige fractieleden zich "ongemakkelijk en wat angstig bij de situatie voelen".

De politiek commentator kan zich voorstellen dat er nu, zeker na de e-mail van Klaver, een angstcultuur heerst binnen de fractie van GroenLinks. "De manier waarop Özdil uit de fractie is gezet dient toch een beetje als voorbeeld: als je je niet houdt aan de interne spelregels, dan staat dit je te wachten."

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Angela de Jong

Ster advertentie
Ster advertentie