Politiek
KRO-NCRV

Nederland naar de stembus: 'We moeten meer aandacht hebben voor de Europa thema's'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland naar de stembus: 'We moeten meer aandacht hebben voor de Europa thema's'

Nederlanders kunnen vandaag naar de stembus om hun keuze te maken bij de Europese verkiezingen. De opkomst hiervoor is normaal gesproken zo'n 40 procent, maar het belang van ieders stem wordt benadrukt door Bert Bakker, universitair hoofddocent Politieke communicatie bij de UvA. "We moeten meer aandacht hebben voor de Europa thema's", zegt Bakker bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Brussel voelt ver weg voor mensen", begrijpt Bakker. Daarom is het "heel belangrijk" dat kiezers informatie ontvangen over de thema's van de Europese verkiezingen. "Dat is best lastig, het is best abstract." Men stemt meestal hetzelfde als bij nationale verkiezingen, stelt Bakker. "Mensen hebben wel een set van opvattingen over de wereld en die zijn vaak politiek."

'Je doet het niet in je eentje'

"De campagne is niet heel zichtbaar geweest en werd overschaduwd door wat er landelijk speelt", vindt Bakker. Devika Partiman van Stem op een Vrouw onderstreept dat, maar wil ook benadrukken hoe belangrijk het is om wel te stemmen. "Nederland kan veel zelf, maar je doet de dingen niet in je eentje."

Feest van de democratie

Klimaat, arbeidsrechten en abortusrechten zijn belangrijke thema's tijdens de Europese verkiezingen, aldus Partiman. De activist pleit er ook voor om op een vrouw te stemmen, omdat vrouwen meer te doen hebben met vrouwenrechten. Journalist Ward Wijndelts laat niet doorschemeren waar hij op zal stemmen, maar vindt het een "bijzondere" dag. "We vieren het feest van de democratie."

Vreemde toestand

Beller Charlotte Goulmy is docent Frans en kijkt ook naar hoe de Fransen gaan stemmen. "Het is een vreemde toestand daar. Het is raar dat je in een periode waarin je WOII stemt, dat je dan radicaal-rechts stemt." Luisteraar Hans Verhaar twijfelt of hij gaat stemmen. "Ik wil die mensen die mij in Europa vertegenwoordigen kennen. Als je iemand kent, weet je ook of je ze kunt vertrouwen."

Doorn in het oog

Waarnemend burgemeester van Nuenen Madeleine van Toorenburg begrijpt Verhaar. Om jongeren beter in te lichten, nodigde ze hen uit om te praten over het belang van stemmen. "Zo legden we bijvoorbeeld uit hoe een volmacht werkt." Van Toorenburg wil ook wat verandering zien bij de verkiezingen. "Je stemt op een partij en een nummer, alsof een politicus een nummer is. Doe alsjeblieft een andere stembus dan een kliko, dat is zo’n doorn in het oog."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie