Politiek
BNNVARA

Welke rol kan kunstmatige intelligentie spelen in de politiek?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke rol kan kunstmatige intelligentie spelen in de politiek?

De Provinciale Verkiezingen komen steeds dichterbij en dan rijst natuurlijk de vraag: waar ga je op stemmen? Ook dit jaar zijn er weer een hoop zwevende kiezers. Dus, hoe maak je een weloverwogen keus? Kunstmatige intelligentie (AI) zou hierbij uitkomst kunnen bieden, vertelt technologiedeskundige Krijn Schuurman in De Nieuws BV.

Neem de website openverkiezingen.nl. Deze website dient als stemwijzer en is gebaseerd op de principes van kunstmatige intelligentie. Mensen die gaan stemmen, kunnen een stelling invullen en krijgen vervolgens van de verschillende partijen te zien wat zij hierover in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Vervolgens kan je hier ook een samenvatting van laten maken, zodat de leeslast behapbaar blijft.

Politiek transparanter

Maar er is meer. De website staat symbool voor de rol die kunstmatige intelligentie kan gaan spelen bij toekomstige verkiezingen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door de politiek transparanter te maken. Op den duur zou het mogelijk moeten zijn om als kiezer eenvoudige samenvattingen te laten genereren van de bijdrage van politici in de Tweede Kamer.

Wat heeft Jesse Klaver de afgelopen jaren bijvoorbeeld gezegd over windmolens? En wat vindt Geert Wilders van de hoogte van het eigen risico? Hele debatten terugkijken doen alleen de echte liefhebbers, maar zal voor de gemiddelde kiezer te veel van het goede zijn. Door kunstmatige intelligentie zouden de bijdrage van politici toch eenvoudig inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Discussie

Maar, hoe wenselijk vinden we dit eigenlijk? Is zoiets fundamenteels als stemkeuze iets dat we in de handen van kunstmatige intelligentie willen leggen? Geeft kunstmatige intelligentie ons wel betrouwbare informatie? Voorstanders dragen aan dat burgers nog altijd een eigen verantwoordelijkheid dragen.

Bovendien vertelt kunstmatige intelligentie ons niet wat we moeten stemmen, maar helpt het ons enkel bij het maken van een weloverwogen keuze. Dat kunstmatige intelligentie tijdens onze verkiezingen een steeds grotere rol zal gaan spelen lijkt evident. De vraag is alleen hoe ver de invloed zal rijken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie