Politiek
EO

Stikstofminister Van der Wal tevreden: 30.000 boeren gebruikten rekentool uitkoopregeling

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stikstofminister Van der Wal tevreden: 30.000 boeren gebruikten rekentool uitkoopregeling

Ze kreeg flinke kritiek op haar plannen om de stikstofuitstoot in ons land te verminderen door boeren een uitkoopregeling aan te bieden, maar inmiddels merkt demissionair minister Christianne van der Wal dat er schot in de zaak zit. Ruim 30.000 boeren hebben de website bezocht om erachter te komen of ze piekbelaster zijn. "Dat zijn er tien keer zoveel als nodig", zegt Van der Wal in Dit is de Dag.

Tour de Tijs met Christianne van der Wal - Tour de Tijs

Van der Wal werd geïnterviewd op de fiets door Tijs van den Brink, terwijl ze in de omgeving van Harderwijk fietsten. Sinds 12 juni dit jaar kunnen boeren online een rekentool invullen om erachter te komen of zij in aanmerking komen voor een uitkoopregeling. Zo kunnen piekbelasters zich voor 120% van de waarde van hun bedrijf laten uitkopen. Het doel is om zo de stikstofuitstoot te verlagen.

'Tien keer zoveel dan nodig'

Het plan viel niet direct in goede aarde, maar inmiddels merkt demissionair minister Van der Wal dat boeren interesse tonen. "Waar ik ontzettend tevreden over ben, is dat toen we die calculator online hebben gezet, er zoveel boeren waren die meteen hebben gekeken." Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en staat de teller op zo’n 30.000 boeren die de rekentool hebben ingevuld. "Dat zijn er echt heel veel", aldus Van der Wal.

Het doel van de uitkoopregeling voor piekbelasters is dat 3000 boeren hun bedrijf verkopen. "Dit is dus 10 keer zoveel", benadrukt de minister.


'Zegt nog niks'

Van der Wal is tevreden met de getoonde interesse vanuit de boeren, maar het zegt nog niks, benadrukt ze. "Het zijn ondernemers die puur kijken: ben ik piekbelaster of niet? Voor welke regelingen kom ik in aanmerking?" Wie van die 30.000 boeren daadwerkelijk willen stoppen, kan de minister nog niet zeggen. "Daar kom ik volgende week mee. Ik ben dat nu nog aan het analyseren. Maar dat zijn er wel zeker een paar honderd."

Kamerlid

Voorlopig volgt Van der Wal de vorderingen als minister, maar als het aan haar ligt, staat ze bij de volgende verkiezingen op de lijst om namens de VVD in de Tweede Kamer te komen. "Ik vind het ontzettend belangrijk dat er ook mensen uit het kabinet zijn die op de lijst staan, zodat er ook een beetje verantwoording afgelegd kan worden. We moeten strijden voor iedere stem, daar heb ik veel zin in."

foto: EO

Christianne van der Wal met Tijs van den Brink

Gerelateerde podcast

Tour de Tijs

Tour de Tijs

Ster advertentie
Ster advertentie