Politiek
EO

Provincies willen 58 miljard voor stikstofplannen, Minister Van der Wal heeft maar zo'n 10 miljard

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Provincies willen 58 miljard voor stikstofplannen, Minister Van der Wal heeft maar zo'n 10 miljard

Provincies hoeven niet te rekenen op de 58 miljard euro die zij zeggen nodig te hebben om hun stikstofplannen uit te voeren. Alle provincies hebben op verzoek van het kabinet een plan gemaakt om stikstof te reduceren en natuur te verbeteren. In het programma Dit is de Dag (EO) sprak demissionair minister Christianne van der Wal haar verbazing uit over de hoge bedragen die de gewesten vragen.

#6 - In de natuur rond Harderwijk met Christianne van der Wal (S06) - Tour de Tijs

'Hoe dan?'

Van der Wal werd geïnterviewd op de fiets, terwijl ze met Tijs van den Brink langs Beekhuizerzand (Harderwijk) reed. Tijdens het interview deelde ze haar ontsteltenis over de hoge bedragen die voorbijkwamen, "sommige provincies vroegen tien miljard euro, dat is bijna de helft van het totale stikstoffonds. Hoe dan?"

Tien miljard

Het fonds bestaat uit een bedrag van 24,3 miljard, terwijl de provincies dus een gezamenlijk bedrag van 58 miljard euro op tafel willen zien. "Dat gaat niet", zegt Van der Wal stellig. Bovendien is het nog de vraag hoeveel van de 24,3 miljard er overblijft voor de provincie. "We komen uit rond de tien miljard."

Gerelateerde podcast

Tour de Tijs

Tour de Tijs

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie