Politiek
NTRPowNed

Wat de Provinciale Statenverkiezingen betekenen voor de boeren in Nederland

foto: Boer en mest
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat de Provinciale Statenverkiezingen betekenen voor de boeren in Nederland

Bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart staat het onderwerp stikstof hoog op de agenda. Daarom zijn dit misschien wel de belangrijkste Statenverkiezingen ooit voor boeren. Want: wat voor toekomst hebben boeren nog in Nederland? "Je weet dat het lastiger is en wordt, maar als je zo overtuigd bent van je boerenhart, dan neem je dat voor lief," zegt boer Leendert Boersen in 5 Dagen.

5 Dagen...

5 Dagen...

Ondanks de toenemende stikstofproblematiek nam Leendert Boersen (29) 2,5 jaar geleden het boerenbedrijf van zijn ouders in het Friese Haulerwijk over. "Mijn hele leven lang wist ik al dat dit het wezen moest. Boer in hart en nieren, zeggen ze dan," vertelt Leendert.

Plan Z

De overheid beoogt een stikstofreductie van 75% in Zuidoost-Friesland. Als dat voornemen definitief wordt, zou dat betekenen dat het bedrijf van Leendert failliet gaat. In dat geval is het plan om het land verkopen en te emigreren naar Scandinavië. "Dat is niet eens plan B, dat is plan Z. Maar dat ik koeien zal blijven melken, dat blijft altijd," legt Leendert uit, die zich niet kan voorstellen ooit iets anders te doen dan boeren.

Het belang van de Provinciale Statenverkiezingen

Leendert probeert zoveel mogelijk emissies te reduceren op verschillende manieren, maar het moet ook een beetje menselijk blijven zegt hij. "We zijn uiteraard boeren, maar je bent ook ondernemer. Er is ook gewoon een bedrijf wat betaald moet worden." Er zijn natuurlijk alternatieve manieren van boeren, maar die zijn maar voor een enkeling weggelegd. "Voor het grote aantal zullen we toch gewoon op deze manier door moeten blijven gaan."

De Provinciale Statenverkiezingen zijn daarom van groot belang. "Ik denk belangrijker dan ooit, want we zitten nu wel echt op een keerpunt. En de politiek en de overheid, we zijn met z’n allen wel dusdanig vastgelopen dat we er op deze manier niet meer uit komen. Nu moeten er echt keuzes gemaakt worden, welke kant we opgaan met Nederland."

Een andere manier van landbouwen

Als het anders moet met de landbouw, hoe gaat dat er dan uitzien? Niels Moshagen stapte juist in deze voor de landbouw moeilijke tijden het boerenleven in, met een zogeheten regeneratieve boerderij in het Gelderse Empe. Dit is een gemengd bedrijf met landbouw en veeteelt dat zich focust op herstellende landbouw. Dinsdagavond (7 maart) vertelt Niels in 5 Dagen over deze manier van boeren en zijn kijk op de toekomst.

Gertjan Endedijk is bioloog en vertelt woensdag vanuit Breda over het initiatief Herenboeren, een coöperatie waarin leden samen onder leiding van een boer het land bewerken. Hierbij zijn burgers gedeeld eigenaar van de boerderij en helpen zij bij het verbouwen en het oogsten van de producten, die ze vervolgens ook zelf consumeren.

Stikstof

Verschillende boerenbedrijven vinden geen weg uit de stikstofcrisis. Melkveehouder Niels Wassenaar uit Leusden verkeert in een onzekere positie en moet waarschijnlijk voor 95 procent aan stikstofreductie doen. Wat dat voor hem en zijn bedrijf betekent, hoor je donderdag in 5 Dagen.

Tot slot is Joost van Strien vrijdagavond te gast. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf Zonnegoed in Ens en is al 25 jaar bio-vegan boer. Hij boert biologisch en veganistisch. Hoe dit in zijn werk gaat en wat dat betekent, legt hij vrijdag uit als de bus van 5 Dagen op zijn erf staat.

Luister de hele week tussen 20.00 en 20.300 uur naar 5 Dagen, vanaf vijf boerenbedrijven in vijf verschillende provincies.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie