Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

De nieuwe manier van boeren is eigenlijk heel oud

foto: Marielle Beers
  1. Nieuwschevron right
  2. De nieuwe manier van boeren is eigenlijk heel oud

Op boerderij Ruimzicht van Gerjo en Jara kun je alles krijgen: zuivel, groenten en vlees. Op het biodynamisch bedrijf in Gelderland wordt de mest gebruikt voor de gewassen, gaan de restproducten uit de kaasmakerij naar de dieren en blijven kalveren bij de moeder. En voor wie dat heel modern in de oren klinkt; deze manier van boeren is eigenlijk heel oud.

Schaalvergroting vs. natuurinclusieve landbouw

Vanaf 1950 deed schaalvergroting zijn intrede in Nederland. Boerenbedrijven werden geacht steeds efficiënter te produceren. Het soort bedrijf dat Gerjo Koskamp en Jara van Rooij vandaag de dag hebben, verdween.

Nu het land vanwege de intensieve land- en veehouderij onder grote druk staat moet het roer om. Over hoe die toekomst eruit moet komen te zien, wordt momenteel druk onderhandeld en zal later gepresenteerd worden in het Landbouwakkoord- een toekomstschets van de Nederlandse landbouw in 2040.

Zonder problemen als stikstof, voedselveiligheid, bodem en waterverontreiniging, maar een gezonde sector voor mens en dier, waar de boer een goede boterham aan kan verdienen. Dat blijkt nog niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk zag Spraakmakers-verslaggever Mariëlle Beers op bezoek bij Boerderij Ruimzicht

Zelf verwerken, lokaal verkopen

"We maken hier kaas, kwark, verse kaas, paneer, boter en karnemelk", zegt Jara die de kaasmakerij runt. De kalfjes blijven bij de moeder en van de melk die over blijft, maken ze op Ruimzicht dus deze producten, waaronder de Gelderse bergkaas.

foto: Marielle Beers

Jara van Rooij in de boerderijwinkel

Omdat ze de melk niet aan grote zuivelproducenten verkopen maar zelf verwerken, kunnen ze instaan voor het dierenwelzijn. Ze verkopen de producten in hun eigen boerderijwinkel. "Als je het zelf verwerkt dan kun je ook het verhaal erbij vertellen wat de hoge prijs verantwoordt."

De prijzen voor hun producten zijn hoger dan in de supermarkt, maar daar staat wel wat tegenover. Er wordt geboerd met aandacht voor de bodem, planten en dieren. De koeien lopen vrijwel het hele jaar in de wei, zijn grasgevoerd én het bedrijf is energie-neutraal.

Meer weten of het boeren van de toekomst? Luister de reportage terug:

Ster advertentie
Ster advertentie