Politiek
WNL

Van der Plas (BBB) wil Omtzigt (NSC) overtuigen met Wilders (PVV) samen te werken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Plas (BBB) wil Omtzigt (NSC) overtuigen met Wilders (PVV) samen te werken

Leider van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas wil Pieter Omtzigt (NSC) overhalen toch in zee te gaan met de PVV van Geert Wilders. "Daar ga ik met hem over praten, maar uiteindelijk is het zijn besluit om het wel of niet te doen", zegt zij in Sven op 1.

Wilders heeft aangegeven graag met Van der Plas in een coalitie te stappen. Van der Plas staat daar voor open. "Er zijn punten waar BBB en PVV hetzelfde over denken, met name op het gebied van zorg en sociaal domein. Maar Wilders heeft een aantal punten in zijn programma staan die niet uitvoerbaar zijn."

Samenwerking BBB, PVV en NSC

Een aantal zaken waar Van der Plas op doelt heeft Wilders inmiddels afgezwakt. Daarmee solliciteert de PVV'er naar kabinetsdeelname. Waar Van der Plas een samenwerking met Wilders ziet zitten, denkt Omtzigt daar anders over. Van der Plas wil een poging wagen om de NSC-leider te overtuigen toch in zee te gaan met de Limburger. "Je moet daar voor open staan. Als ik met Pieter ga spreken zal dit een van de dingen zijn die ik naar voren ga brengen."

Het van uitsluiten van partijen vindt Van der Plas geen goede instelling. "Je moet met iemand spreken, want in een gesprek kun je ook tot de conclusie komen dat het toch niet gaat lukken. Ik ga proberen met hem te praten daarover. Het is zijn besluit of hij het wel of niet doet."

Frans Timmermans beschadigt Omtzigt

Hoewel BBB zich meer rechts van het midden bevindt, is een links kabinet ook een optie voor de partij. Al is Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) "niet de eerste keus" van Van der Plas. Als Timmermans aanklopt bij Van der Plas om eventueel samen met hem te regeren, dan "moeten wij eens even flink gaan praten Frans", zegt de BBB'er. "Want er is een aantal dingen waar wij het fundamenteel niet over eens zijn."

Van der Plas kan zich daarnaast niet vinden in de houding van Timmermans, die zich in De Telegraaf afvroeg of Omtzigt wel kan regeren, of dat hij alleen de overheid kan controleren. "Ik hou niet zo van iets persoonlijk maken", uit de BBB'er haar kritiek.

"Over Pieter wordt nu constant gezegd of hij het wel kan. Dan ben je iemand persoonlijk aan het beschadigen. Dat vind ik niet leuk als mensen dat doen." Van der Plas vindt dat Timmermans Omtzigt persoonlijk beschadigt. "Hij geeft een kwalificatie over zijn karakter. Dan maak je het persoonlijk. Daar hou ik totaal niet van."

Caroline van der Plas (lijsttrekker BoerBurgerBeweging) doet aangifte van besmeurde spandoeken: 'Er staat nu BBBloed' (15 november 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie