Politiek
KRO-NCRV

Hoe Wilders Omtzigt en Yeşilgöz 'voor het blok zet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Wilders Omtzigt en Yeşilgöz 'voor het blok zet'

Hoewel zijn verkiezingsprogramma nog steeds 'knetterrechts' is als het om de islam en immigratie gaat, ziet politiek verslaggever Rick Rutten (NRC) een andere Geert Wilders deze campagne. "Hij is met een charmeoffensief bezig", zegt hij bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De PVV-leider laat zich deze campagne veel zien in debatten en interviews. Dinsdagavond liet hij zich voor het eerst ondervragen door Nieuwsuur in de lijsttrekkersgesprekken en woensdag staat hij in de Volkskrant.

In aanloop naar eerdere verkiezingen zei de PVV-leider debatten af en bedankte voor de meeste interviews. "Opvallend is dat hij de media zo opzoekt", zegt Rik Rutten. En dat doet hij heel strategisch, vindt de politiek verslaggever van NRC. "Wilders danst op een koord waarbij hij zich presenteert als een flankpartij die tegen het establishment is, maar tegelijkertijd óók wil meedoen."

Quote

Wilders wil meedoen

En waar de PVV-voorman eerder niet bereid leek concessies te doen op de islam-standpunten, leek hij bij Nieuwsuur zelfs zijn grootste partijpunt een beetje los te laten. "Hij wil meedoen", dat heeft hij wel tien keer gezegd. En daarmee plaatst hij VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC) voor het blok, denkt politiek journalist Leonard Ornstein.

Yeşilgöz en Omtzigt

"Mark Rutte wilde nooit met de PVV samenwerken, maar Yeşilgöz zei eerder dat ze daar wel bereid toe was", zegt Ornstein. Daarmee zette de nieuwe VVD-leider de deur op een kier voor de PVV. "Daar heeft Wilders als de wiedeweerga zijn voet tussen gezet", aldus Ornstein. Volgens de politiek journalist is er binnen de VVD veel verdeeldheid of er wel met Wilders geregeerd moet worden en hij zag Yeşilgöz dan ook terugkrabbelen.

Pieter Omtzigt sloot regeren met de PVV wél uit, omdat de standpunten over een koran- en moskeeverbod onverenigbaar zijn met de rechtstaat. "En dat zijn nu précies de punten waarvan Wilders zegt dat hij ze kan laten varen", aldus Ornstein. Hij noemt deze draai van Wilders een hele slimme zet. "Nu moeten de campagneteams gaan beslissen of ze meegaan in dit spel."

Frans Timmermans

Volgens de politiek journalist kan PvdA/GroenLinks-leider Timmermans hier ook garen bij spinnen door te zeggen dat een stem op de VVD een stem op de PVV is. Ornstein: "Voor Timmermans wordt dit een hele interessante."

Tweede Kamerverkiezingen 2023

NPO Radio 1 besteedt uitgebreid aandacht aan de strijd om de zetels. Naast de debatten van NOS en EenVandaag bespreken Xander van der Wulp en Joost Vullings de stembusstrijd in hun dagelijkse podcast en organiseert het radioprogramma Dit is de Dag het DIDD Verkiezingscafé waarin politici vragen uit het publiek beantwoorden.

Alles over de verkiezingen bij NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie