Politiek
NOS

Femke Merel van Kooten over de plannen van de Partij voor de Toekomst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Merel van Kooten over de plannen van de Partij voor de Toekomst

Femke Merel van Kooten vertrok eerder bij de Partij voor de Dieren en Henk Krol maakte dit weekend bekend te stoppen als fractieleider van 50PLUS. Samen starten ze nu een nieuwe beweging: de Partij voor de Toekomst. In Met het Oog op Morgen vertelt Van Kooten over de plannen.

"Met deze nieuwe partij willen we opkomen voor de aller-kwetsbaarsten in onze samenleving," vertelt van Kooten. Hoewel op het eerste oog de partijprogramma’s van 50PLUS en de Partij voor de Dieren uiteen lijken te lopen, is dat volgens Van Kooten helemaal niet het geval. "Op gebieden als natuur en dierenrechten stemde 50PLUS vaak met de Partij voor de Dieren mee."

De Partij voor de Toekomst baseert hun eigen partijplannen dan ook op die van de partijen die Krol en Van Kooten hebben verlaten. "Dat kan prima, ze bijten elkaar niet."

Geruzie en gekonkel

Henk Krol verliet zijn partij vanwege het conflict van de afgelopen weken. In zijn afscheidsbrief zegt hij dat de partij niet meer om de leden draait, maar om "ego's." Verder schrijft hij dat hij er niet langer bij wil horen. "En als ik jullie was zou ik dat ook niet langer willen."

Volgens Van Kooten wist niemand dat hij deze beslissing zou nemen. "Tot het allerlaatste moment heeft hij erover nagedacht. Hij wilde 50PLUS blijven redden." Vorige week benaderde hij Van Kooten voor het eerst, "voor het geval dat."

De reden van vertrek bij Partij voor de Dieren leek verrassend veel op die van Krol. "Het geeft zoveel vrijheid om nu echt alleen bezig te kunnen zijn met het parlementaire werk."

Werk aan de winkel

Voorlopig blijven de beide Kamerleden nog afzonderlijk in de Kamer als volksvertegenwoordiger. Op termijn willen ze ook samen in de Kamer door. De griffie onderzoekt daarvoor de mogelijkheden.

In de huidige plannen zou Henk Krol de fractievoorzitter worden en op de nummer één staan bij Tweede Kamer-verkiezingen. Femke Merel van Kooten zou de tweede positie in gaan nemen. "Maar die beslissing is uiteindelijk aan de leden."

Tot die tijd denken de toekomstig partijgenoten na over het partijprogramma en de opbouw van hun nieuwe bewegingen. "Werk aan de winkel dus."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie