Politiek
WNL

SP: Ook geen steun voor bezoek Hoekstra aan Qatar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP: Ook geen steun voor bezoek Hoekstra aan Qatar

De SP gaat ook de motie niet steunen om alleen minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra deze winter naar het WK Voetbal in Qatar te sturen. Dat zei partijleider Lilian Marijnissen in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

Het rommelt volop in de coalitie over de afvaardiging van ons land naar het wereldkampioenschap deze winter in de Arabische oliestaat. Moeten we gaan? Met wie dan? En vooral ook: met wie niet? Als compromis stellen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie voor om alleen de minister van Buitenlandse Zaken en een mensenrechtenambassadeur naar Qatar te sturen. Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte blijven in dat geval dus thuis.

'Ammehoela'

Een compromis dat niet op de steun van de socialisten kan rekenen, zo blijkt nu. "Wij hebben vorig jaar al gezegd, we sturen helemaal geen afvaardiging. Daar blijven we bij. Het slaat nergens op om in die omstandigheden daar een feestje gaan staan te vieren", aldus de SP-leider.

Aan de andere kant van de discussie staan verschillende experts die stellen dat je met staten als Qatar in gesprek moet blijven, simpelweg voor gunstige economische contracten rondom bijvoorbeeld de leveranties van vloeibaar gas. "Ammehoela", aldus Marijnissen. "Het gaat ordinair om de centen en daar doen wij niet aan mee."

Voetbalfan

Het is geen geheim dat fractievoorzitter van de socialisten een groot voetbalfanaat is. Zo staat ze wekelijks te juichen bij wedstrijden van 'haar' Feyenoord. Op de vraag van presentator Sven Kockelmann of ze zelf dan wel naar Qatar gaat, is ze stellig. "Nee, al ga ik het natuurlijk wel kijken en hoop ik dat ze heel ver komen."

Fractievoorzitter SP Lilian Marijnissen (21 oktober 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie