Politiek
WNL

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal: politiek moet zich voortaan gaan bemoeien met toewijzing WK

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal: politiek moet zich voortaan gaan bemoeien met toewijzing WK

De mantra 'politiek en sport hebben niks met elkaar te maken', zijn we inmiddels wel voorbij, stelt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Ze hebben wel degelijk met elkaar te maken en dat brengt met zich mee dat je actie moet ondernemen alvorens je een land een groot toernooi toewenst. Dat vertelt hij bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat we simpelweg een duidelijke gemeenschappelijke actie moeten opzetten zodat een land niet wordt uitgekozen om een toernooi te organiseren", gaat de voormalig bewindspersoon verder. "Als een land het binnenkrijgt, ben je al een stap te ver." Zo kan in de toekomst worden voorkomen dat een land als Qatar het WK-voetbal host.

Belangen 'simpelweg te groot'

Volgens Rosenthal zijn de belangen momenteel "simpelweg te groot" om geen regeringsdelegatie te sturen naar het WK. In landen zoals Qatar wordt namelijk in zeer sterke mate gekeken naar de status die een bezoeker van een ander land heeft. Dus zonder een premier of een koning, heb je daar niks te zoeken.

"Wanneer er op de eretribune met alle hoogwaardigheidsbekleders, verschillende koningen, staatshoofden en premiers uit vele andere landen zitten, en wij zouden er niet zijn, dan schitteren wij in afwezigheid", vertelt Rosenthal. "En dat wordt ons niet in dank afgenomen."

Qatar handelspartner

Qatar is samen met de Verenigde Staten de belangrijkste exporteur van vloeibaar gas (lng). Er is veel behoefte aan lng om Russisch gas te vervangen waar Europa sinds de oorlog in Oekraïne vanaf wil. Daarmee heeft Nederland veel belangen bij het bezoek aan het wereldkampioenschap. Volgens Rosenthal betekent dat niet dat we niet ter plaatse een milde confrontatie uit de weg moeten gaan, "anders verandert er daar niks".

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (20 oktober 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie