Binnenland
WNL

Rapport bouwinstituut: Hugo de Jonge haalt eigen bouwdoelen in 2030 niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapport bouwinstituut: Hugo de Jonge haalt eigen bouwdoelen in 2030 niet

Als woonminister Hugo de Jonge zijn huidige beleid doorzet, haalt hij zijn eigen doel van 900.000 extra woningen in 2030 niet. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport dat vanochtend verscheen. "De minister zet in op grootschalige woningbouwlocaties met een nieuwe infrastructuur. Dat levert vóór 2030 nauwelijks nieuwe woningen op", aldus directeur Taco van Hoek in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Nog geen bouwvergunning

Bovendien bestaat de huidige bouwagenda momenteel voor tweederde uit zogeheten 'zachte plannen'; projecten die nog geen concrete vergunningen op zak hebben. Dat baart Van Hoek zorgen. "Het aantal bouwvergunningen is gedaald in de eerste helft van het jaar", constateert hij. "Sommige plannen zijn zelfs boterzacht te noemen."

Kleinschalige bouw in landelijk gebied

Volgens het EIB is het zaak voor de minister om meer te focussen op kleinschalige bouw in landelijk gebied. "Binnen een straal van 500 meter van de bestaande bebouwing in Noord-Holland kunnen zo’n 300.000 woningen gebouwd worden", stelt Van Hoek. "Op dit soort locaties is er al een bestaande infrastructuur, waardoor het bouwproces sneller kan verlopen."

Taco van Hoek directeur van Het Economisch Instituut voor de Bouw (18 oktober 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie