Buitenland
WNL

Europarlementariër De Lange (CDA) niet tegen gas uit Qatar: 'Mogelijk nodig voor verwarmen ziekenhuizen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër De Lange (CDA) niet tegen gas uit Qatar: 'Mogelijk nodig voor verwarmen ziekenhuizen'

Europarlementariër Esther de Lange is geen tegenstander van het importeren van vloeibaar gemaakt gas (LNG) door Europese lidstaten uit Qatar. "Als het alternatief is dat ziekenhuizen en verzorgingshuizen geen verwarming meer hebben, lijkt me de beslissing eenvoudig", aldus De Lange in Sven op 1.

Voorraden straks moeilijker gevuld

De Lange vreest dat het tijdens de winter van volgend jaar ingewikkelder wordt om de Europese gasvoorraden te vullen dan dit jaar. "We hebben nu de voorraden redelijk makkelijk gevuld gekregen. Dat gaat richting de volgende winter moeilijker zijn. Als een oplossing is dat een deel van de energievoorziening voor de komende twee winters uit Qatar komt, dan is dat zo."

Ondertussen "staat buiten kijf" dat de Europese Unie moet investeren in alternatieven waarmee Europa zelf energie kan opwekken, zegt de leider van de Europese CDA-fractie. "Dat is iets wat wij in het Europees parlement al jaren zeggen en gelukkig steeds meer mensen inzien."

De Lange is voorstander van het gezamenlijk inkopen van gas door Europese lidstaten op de wereldmarkt. "Dat moet voorkomen dat je tegen elkaar gaat opbieden." Dat heeft een 'prijsdempend effect', zoals ook het geval was bij de inkoop van coronavaccins, denkt de christendemocraat. "Er is weer overeenstemming over die krachtenbundeling."

Brussel

Ondertussen pleit De Lange er nog altijd voor dat de Europese Unie zich exclusief gaat vestigen in Brussel. Nu reizen Europarlementariërs nog op en neer tussen de Belgische hoofdstad en het Franse Straatsburg. "We hebben meer voorstanders nodig. Ik heb premier Rutte gevraagd, maar hij heeft andere prioriteiten."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie