Politiek
KRO-NCRV

CDA niet transparant over donateur: ‘Het systeem moet doorzichtiger'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA niet transparant over donateur: ‘Het systeem moet doorzichtiger'

Deze week werd bekend dat bij het CDA een van de belangrijkste donateurs ook in het campagneteam zat. Volgens hoofdredacteur Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad moet het systeem nóg doorzichtiger. Dat zegt hij in het politieke forum van Spraakmakers.

Ook politiek redacteur van de Volkskrant Frank Hendrickx vindt het belangrijk dat de kiezer weet waar het partijgeld vandaan komt. “D66 kreeg ook een grote donatie en heeft dat zelf bekendgemaakt", zegt Hendrickx. "Partijleider Sigrid Kaag kreeg daar veel vragen over en zij heeft deze beantwoord. Dan kan de kiezer zelf een oordeel vellen."

Wet aangescherpt

Volgens Hendrickx wordt de Wet financiering politieke partijen, die bepaalt dat grotere giften openbaar moeten zijn, aangescherpt. “Ze gaan die wet aanpassen begreep ik, zodat partijen ook bij neveninstelling meteen duidelijk moeten maken waar het geld vandaan komt.”

Strikt gezien heeft het CDA geen regels overtreden omdat de donaties liepen via deze zogenoemde ‘neveninstellingen’ (zoals de business club van het CDA). Ze vielen dus buiten de meldplicht voor donaties aan partijen en kandidaten. Wel noemt Hendrickx deze gang van zaken "vreemd".

De politieke redacteur noemt het van belang dat kiezers vóór de verkiezingen weten wie de partij sponsort en niet - zoals in het geval van het CDA - nu pas. "Dan kun je nog bepalen of je op die partij stemt of niet."

Hoeveel invloed

De grote vraag is hoeveel invloed ondernemer en donateur Hans van der Wind - die 1,2 miljoen euro naar het CDA overmaakte - had op het vertrek van Hugo de Jonge als lijstrekker. De grootste donaties kwamen namelijk pas binnen toen Hoekstra het leiderschap op zich nam.

Het CDA zelf zegt dat er geen sprake is van beïnvloeding op de inhoudelijke koers van de partij. Hendrickx:
"Zoals een hoogleraar in het artikel van de Volkskrant zei: deze man zit daar als lid van het campagneteam. Als hij alleen al zijn mening geeft, dan weet men dat hij 1,2 miljoen in de partij heeft geïnvesteerd. Dat kan wel degelijk mee gaan wegen.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie