Politiek
BNNVARA

Islampartij NIDA stapt uit de politiek: 'De politiek is versnipperd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Islampartij NIDA stapt uit de politiek: 'De politiek is versnipperd'

Bij de laatste Tweede Kamer-verkiezingen haalde de islamitische politieke partij NIDA 33.029 stemmen en dat is niet genoeg voor een zetel. De partij heeft nu besloten de politiek te verlaten en verder te gaan in een andere vorm. In De Nieuws BV vertellen partijsocioloog bij NIDA Jeroen Schilder en NIDA-raadslid in Rotterdam Ercan Büyükçifçi over de nieuwe koers.

Video niet beschikbaar

NIDA ontstond in 2013 en is vertegenwoordigd in enkele gemeenteraden, waaronder in Den Haag en Rotterdam. Het niet behalen van een Kamerzetel was een van de redenen voor de partij om een andere koers te gaan varen. "We zijn opgegroeid in een klimaat waar de islam continu wordt gezien als een negatief iets. Wij wilden juist laten zien dat het een verrijking is", vertelt Jeroen Schilder.

Toch merkte Schilder dat er nieuwe politieke verhoudingen ontstonden en dat andere partijen de thema's van NIDA ook op hun politieke agenda zetten. "We hebben er meer concurrentie bij gekregen. Wij hoopten als partij meer de diepte en de nuance op te zoeken, maar wij merkten dat daar binnen het politieke debat minder ruimte voor was." Büyükçifçi merkte in de lokale politiek dat vaak ellebogenwerk was. "Andere partijen zetten zich in voor dezelfde kwesties, maar willen heel graag laten blijken dat zij een motie hebben ingediend."

De toekomst

"Toen we begonnen zagen we onszelf ook niet als een concurrent van andere partijen. We hoopten juist andere mensen te inspireren. We geloven dat we vanuit een andere rol de politiek beter kunnen inspireren tot de ideale samenleving waar we naartoe willen", vertelt Schilder. NIDA wil zich nu gaan inzetten als landelijk een emancipatiebeweging. "We hebben een goed netwerk en we willen zaken blijven agenderen middels de bestaande politieke partijen. We willen proberen meer Islamitisch geïnspireerd burgerschap meegeven aan toekomstige leiders en professionals."

Of NIDA nog mee gaat doen aan verkiezingen in de toekomst sluiten Schilder en Büyükçifçi niet uit. "Het ligt niet in de lijn der verwachtingen", zegt Büyükçifçi. Maar, vult Schilder daarop aan, "zeg nooit, nooit".

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie