Politiek
KRO-NCRV

Geld ontwikkelingshulp gebruiken voor asielcrisis 'is onacceptabel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geld ontwikkelingshulp gebruiken voor asielcrisis 'is onacceptabel'

De regering wil geld voor ontwikkelingshulp gebruiken om de asielcrisis in Nederland op te lossen, maar stuit op weerstand in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden het niet kunnen dat het geld wordt weggehaald bij de armste landen in de wereld. Tweede Kamerlid Joris Thijssen (PvdA) noemt het in Spraakmakers dan ook onacceptabel.

Kijk of luister hier Stand.nl terug.

'Geld ophalen kan ook prima op andere plekken'

Dat er geld nodig is voor de asielcrisis, daar is Thijssen het mee eens, maar dat kan volgens hem ook op een andere manier. "De PvdA komt steeds weer met koopkrachtplannen waarin we laten zien dat je op andere plekken prima wat meer geld op kunt halen." Hij zegt daarbij: "De rijken in Nederland, de grote vervuilers, de grote bedrijven, daar zit heel veel geld." Op deze manier kun je volgens Thijssen beter zorgen voor de mensen in Nederland en worden daarnaast de allerarmsten in de wereld ook geholpen.

Dapper zijn

"Je moet niet gaan kijken naar de mensen die zich niet kunnen verweren, de allerarmsten. Dat geld moet je gewoon in stand laten", zegt Thijssen. "Dan moet je gewoon dapper zijn en zeggen: er is een oorlog, we gaan winstgevende bedrijven wat meer laten bijdragen in deze samenleving. We gaan de vermogenden in dit land wat meer laten bijdragen. En op die manier zorgen we dat we een sluitende begroting hebben."

'Je organiseert de volgende vluchtelingencrisis'

Volgens Thijssen willen we dat mensen in hun eigen land blijven en daar hun leven leiden en gelukkig zijn. Maar om dat voor elkaar te krijgen, hebben we volgens hem de ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel nodig. "Nu komen ze toch naar Nederland en wat gaan we doen: bezuinigen op geld dat bestemd is om ze daar te houden en daar een gelukkig leven te laten leiden", zegt Thijssen. "Ja, jongens, je organiseert de volgende vluchtelingencrisis."

ChristenUnie ziet andere oplossingen

Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) geeft in Spraakmakers aan zich te willen inzetten voor dit probleem. "Het kabinet heeft tegenvallers gehad, een sluitende begroting moeten presenteren en gekeken naar andere plekken. Maar voor de Christenunie is het heel moeilijk te verkroppen als dat ten koste gaat van de meest kwetsbaren en allerarmsten in de wereld."

Van der Graaf denkt dat er nog wel meer boekhoudkundige oplossingen mogelijk zijn. Zo denkt ze dat je bijvoorbeeld een gedeelte uit de begroting hiervoor van over een aantal jaar zou kunnen halen. "We reserveren altijd een bedrag op de begroting, en wat verder op in de tijd, zien we dat het volledige bedrag nog beschikbaar is. Daar zou je bijvoorbeeld een klein deel uit kunnen halen, waardoor je de bezuiniging zou kunnen afwenden", zegt Van der Graaf.

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie