Binnenland
KRO-NCRV

Emma haalde haar eindexamen niet, maar ziet dat achteraf als groot voordeel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Emma haalde haar eindexamen niet, maar ziet dat achteraf als groot voordeel

Mocht het de komende dagen niet lukken met de eindexamens, dan is er hoop. Emma Zielhuis is daar het levende bewijs van. Zij heeft haar papiertje nooit gehaald en ziet dat achteraf als een groot voordeel. Ze vertelt erover bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Hoewel ze dacht dat ze het wel zou halen, slaagde ze toch niet voor de havo. "Ik had goede moed, maar mijn ouders dachten daar toch anders over. Dus ik ben achteraf best wel blij dat zij mij voor de zekerheid hebben ingeschreven voor een mbo-opleiding."

Want dat is de alternatieve schoolroute die ze bewandeld heeft: via het mbo. "Of je nou een jaar overdoet op de havo of twee jaar mbo doet." Omdat ze havoniveau had, kon ze een jaartje afsnoepen van de standaard drie jaar. Nadien is ze naar het hbo gegaan.

Baalde super erg

In eerste instantie baalde ik natuurlijk super erg, want je wil natuurlijk gewoon je examens halen. Maar achteraf pakte deze 'omweg' helemaal niet zo verkeerd uit. "Ik wist al een beetje hoe de lessen eruit zien. En veel onderwerpen van het mbo kwamen terug op het hbo."

Ze is een designstudie gaan volgen en studeert momenteel af bij KPN als ux-designer. "En daar leer je niks van op de middelbare school. Dus voor mij heeft het wel goed uitgepakt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie