Binnenland
KRO-NCRV

'Ik wil heel graag uit huis, maar kan het gewoon niet betalen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik wil heel graag uit huis, maar kan het gewoon niet betalen'

Student Noémie de Wit (22) woonde op kamers, maar is weer terug naar haar moeder gegaan. Haar kamer was te duur. Ze wil dolgraag haar vleugels uitslaan, maar dat zit er voorlopig niet in, zegt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Jongeren gaan op steeds hogere leeftijd het huis uit, becijfert het CBS vandaag. Tweederde van de jongeren werkt al als ze uitvliegen, terwijl dat 10 jaar geleden ruim de helft was. Vooral veel 18-jarigen wonen tegenwoordig nog bij hun ouder(s).

Een van deze 'thuiswonenden' is De Wit. "Ik ben een boomerang. Ik was in coronatijd uit huis gegaan. Lekker op kamers, maar het was aan een hoge prijs: 850 betaalde elke maand. Dus heb geleend en heel veel gewerkt. Maar op een gegeven moment had ik geen baan meer. Toen ben ik terug naar mama gegaan."

Wil gewoon vrijheid

Hoe dat is? Ze voelt zich meer een huisgenoot dan een dochter. "Ik doe mijn eigen was, doe mijn eigen boodschappen. Dus af en toe botsen we ook nog wel eens. Dan willen we allebei tegelijk koken." Deze situatie is ze best wel zat. "Ja, ik wil heel graag uit huis, maar ik kan het gewoon niet betalen. Ik wil gewoon vrijheid, wil mij verder ontwikkelen."

Maar voor zo’n 400 euro gaat dat niet lukken, schat ze in. Dus of ze ooit uit kan vliegen? "Op dit moment niet. Natuurlijk ga ik ooit uit huis. Met een vriend hoop ik. Maar in m'n eentje gaat het mij niet lukken helaas."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie