Binnenland
KRO-NCRV

Bierkenner over 0.0: 'Elf uur 's ochtends beste moment om er een te proeven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bierkenner over 0.0: 'Elf uur 's ochtends beste moment om er een te proeven'

Ze zijn er inmiddels in allerlei smaken en stijlen: 0.0-biertjes. Het alcoholvrije gerstenat van nu kun je niet meer vergelijken met de varianten uit de jaren ’80. Wat is er veranderd, vraagt Spraakmakers aan bierkenner Fiona de Lange.

Fiona de lange over de week van het bier 0.0

Tijdens de Week van het Nederlandse bier schijnt De Lange de spotlights op het 0%-biertje. Een pilsje dat in niets te vergelijken is met de soort waarover Joep van ’t Hek grappen maakte, schetst ze. "Vandaag de dag hebben we gewoon veel en veel meer smaak in alcoholvrij bier." En dat is niet het enige.

Kostbaar brouwproces

Ook het brouwproces is anders dan toen. "Vroeger werd er eigenlijk niet gebrouwen; het was vooral moutdrank. Nu wordt het bier wel gebrouwen, maar gedealcoholiseerd en vervolgens worden de aroma's weer teruggebracht - wat een vrije complex en ook kostbaar proces is. Maar ja, dat maakt wel de smaak, want 80% van de smaak is wat je ruikt."

Dat lastige brouwproces is volgens haar ook de reden dat we zo lang moesten wachten op alcoholvrij bier. "Ik weet dat dat er brouwers zijn geweest die echt vijf of zes jaar bezig zijn geweest om een goede brouwinstallatie te bouwen."

Volle schappen bier

Naast dealcoholiseren kun je nu ook ander type gist gebruiken. "Er zijn nu soorten die echt de vergisting tot stand laten komen, maar geen alcohol aanmaken."

Deze ontwikkelingen leiden in ieder geval tot volle schappen in de supermarkten en slijterijen. Met name jongeren gaan voor de bijl. "Je ziet toch wel dat de wat oudere generatie van boven de vijftig - uitzonderingen daargelaten – heel erg vasthouden aan de Bucklertijd. En doorgaans vinden ze het ook fijner om iets met alcohol te drinken."

Altijd 0.0-bier

Willen ze iets proeven, zegt De Lange, terwijl in de studio de flesjes opengaan, dan kun je dat goed in de ochtend doen. "Het beste moment van proeven is zo’n beetje 11:00. Ruim na het ontbijt en net voor de lunch. Dan zijn je smaakpapillen op z’n best."

Dat kan in tegenstelling tot een goudgele rakker mét alcohol eigenlijk prima. 0.0 heeft heeft namelijk een groot voordeel ten opzichte van frisdrank, waar heel veel suiker in zit. "In principe het gangbare, ambachtelijke manier alcoholvrij bier veel lager suiker. Dus da's eigenlijk gewoon veel gezonder. Dus ja, ik drink t zelf ook echt altijd."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie