Politiek
EO

ChristenUnie wil einde aan prostitutie: 'Waarom accepteren we mensenhandel?'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie wil einde aan prostitutie: 'Waarom accepteren we mensenhandel?'

De ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan prostitutie in Nederland. "In Zweden, Noorwegen en Frankrijk wordt de klant strafbaar gesteld", stelt CU'er Carola Schouten. Dit zou ook in Nederland moeten gelden, zei ze in het Running Mate Debate van Dit is de Dag.

Schouten ging als nummer 2 van de ChristenUnie in het Running Mate Debate in debat met twee andere nummers 2: Renske Leijten van de SP en Corinne Ellemeet van GroenLinks. Die laatste wordt gekscherend ook wel Corinne Runningmate wordt genoemd.

Video niet beschikbaar

De ChristenUnie en de SP dienden (samen met de PvdA) een wetsvoorstel in die het strafbaar maakt om seks te kopen van een prostituee die gedwongen haar werk doet. Voor de ChristenUnie is dit een eerste stap naar verdere terugdringing, maar de SP en GroenLinks zien dit niet zo.

Moreel oordeel

Ellemeet wil geen 'moreel oordeel' vellen, zegt ze in het debat. "Als mensen dat vrijwillig doen, ben ik daarvoor", vindt zij. "Sterker nog, ik vind dat mensen die ervoor kiezen om sekswerker te zijn, moeten ondersteunen en meer rechten moeten geven", zegt zij. Ook als haar eigen dochter sekswerker zou willen worden, mag dat, zegt Ellemeet: "Als dat een weloverwogen keuze is, ga ik niet zeggen: dat mag niet." Wel is ze het eens dat misstanden moeten worden aangepakt.

De GroenLinkser vindt het 'wensdenken' dat Nederland vrij kan worden van prostitutie. Ook Leijten denkt dit: "Als je het de illegaliteit in duwt, dan bereik je het tegendeel. Dan kun je de misstanden niet meer opsporen."

Mensenhandel

Schouten acht het niet uitgesloten dat er vrouwen zijn die vrijwillig als sekswerker actief zijn, maar vindt dat er gefocust moet worden op de anderen waarbij dit niet het geval is, zegt ze. "Een heel groot deel van die vrouwen heeft te maken met mensenhandel. Ik snap niet dat we dat accepteren als een soort bijverschijnsel van vrouwen die het wél vrijwillig doen", vindt zij.

Leijten snapt niet dat de ChristenUnie in het kabinet goedkeurde dat er niet meer wordt geïnvesteerd in opsporing. De SP vindt dat daar veel meer geld naartoe moet. "Als je de uitbuiting, onderdrukking en mensenhandel eruit probeert te halen, met goede opsporing en rechercheurs, dan verbeter je de positie van mensen die er wél voor kiezen..."

Pensioenleeftijd

Leijten, Ellemeet en Schouten gingen ook in debat over de pensioenen. De SP wil de pensioenleeftijd op 65, maar de ChristenUnie en GroenLinks vinden dat niet verstandig.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie