Politiek

Hoe ga je in debat met Forum? 'Geen schande roepen, maar inhoudelijk bevragen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ga je in debat met Forum? 'Geen schande roepen, maar inhoudelijk bevragen'

De Tweede Kamer worstelt al een tijdje met Forum voor Democratie, waar de afgelopen tijd een radicalisering lijkt plaats te vinden. FvD’ers beschuldigen bewindspersonen van landverraad en fantaseren over een 'tribunaal'. Hoe ga je daarmee om? Door inhoudelijk de discussie aan te gaan, zeggen voormalige spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters in de podcast De Spindoctors.

Meteen luisteren: De Spindoctors met Jack de Vries en Julia Wouters - De Spindoctors

Jack noemt het 'spiegelen in stijl'. Als een Kamerlid zich in een debat emotioneel opstelt, zoals Kamerleden van Forum, moet je juist niet emotioneel reageren. "Er wordt vaak gereageerd vanaf een moral high ground, wij zijn beter dan jullie, maar daarmee bevestig je het beeld. Dus kunst is juist inhoudelijk en feitelijk het debat aangaan." Volgens De Vries werd er tot nu toe te veel 'Schande! Schande!' geroepen, terwijl je daarmee de mensen in het land bevestigt dat je bepaalde dingen niet mag zeggen.

Het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt deed dit afgelopen week met FvD’er Gideon van Meijeren, die ministers van landverraad beschuldigde. Omtzigt bleef maar vragen stellen. Dit had effect. "Van Meijeren verschrompelde", vindt Julia Wouters.

Het woord ‘tribunaal’ verbieden?

In de Eerste Kamer is het woord 'tribunaal' inmiddels uit den boze. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn wilde het niet horen, zei hij afgelopen week bij een debat. Dit is geen oplossing, vinden Wouters en De Vries. "Jij mag dat niet zeggen, hoort niet in het debat thuis. Je mag alles zeggen, dat hoort bij de vrijheid van meningsuiting", vindt Wouters. "Je moet op inhoud keihard het debat aangaan."

Ster advertentie
Ster advertentie