Podcast
EO

Hoe de D66-spin van een dronken Remkes mislukte

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de D66-spin van een dronken Remkes mislukte

Het was één van de meest curieuze momenten uit de toch al uitzonderlijke kabinetsformatie: een spindoctor van D66 verweet informateur Remkes 'enige drank' op te hebben. Later werd de spin weer teruggetrokken. De Spindoctors van onze podcast De Spindoctors reageren verbaasd: "Het is een teken dat iemand op z'n flikker heeft gekregen dat het zo gespind is", denkt oud-CDA-spindoctor Jack de Vries.

Meteen luisteren: De Spindoctors over de 'dronken' Remkes en de kabinetsformatie - De Spindoctors

Jack de Vries denkt dat het bureau van de informateur of de VVD heeft geëist dat de spin, die terecht kwam in een artikel op de website van de NOS, werd teruggenomen. "Deze formatie draait heel erg om de persoonlijke verhoudingen", zegt De Vries, oud-spindoctor van Jan-Peter Balkenende. Het terugnemen van een spin heeft hij nog nooit meegemaakt, vertelt hij.

Onparlementair

Ook oud-PvdA-adviseur Julia Wouters, die Lodewijk Asscher adviseerde over zijn mediaoptredens, maakte het nooit mee. Ze snapt wel hoe dit soort dingen: "Je hangt daar als spindoctor en voorlichter uren voor de deur. Je hangt maar, je wordt steeds meliger, je gaat foute grappen maken en voor je het weet staat het in de krant..." In dit geval lijkt het echter wél een bewuste fout, omdat de spin later dus werd teruggetrokken.

Ze bracht zelf ook een paar keer per ongeluk een 'onparlementaire spin' de wereld in. "Ik was één keer onderweg van een algemeen overleg naar de wc, ik moest heel nodig. Toen kwam ik een verslaggever van De Telegraaf tegen en die wilde weten hoe het stond met Kuzu en Özturk, want het rommelde in de fractie", vertelt ze. "Die verslaggever klampte me aan, maar ik zei: ach ik kan hun namen niet eens onthouden..."

Deze uitspraak las ze vervolgens terug in de krant: "bronnen rondom Asscher zeggen dat ze hun namen niet eens kennen, alsof Asscher hun namen niet weet..." vertelt Wouters beschaamd. Een ongelukje, maar wel één die laat zien hoe de parlementaire pers soms werkt.

Podcast

In de podcast werd ook gepraat over de eventuele doorstart van het oude kabinet en het vertrek van staatssecretaris Mona Keijzer, nadat ze het kabinetsbeleid bekritiseerde. Check de podcast hierboven, of via platforms als Spotify en Apple Podcasts!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie