Podcast
EO

De formatie lijkt vooral op een kinderfeestje

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De formatie lijkt vooral op een kinderfeestje

"Sigrid wil graag met Mark en Mark met Sigrid. Jesse en Lilian willen wel met Sigrid en Mark. Wopke wil wel met Sigrid en Mark, maar niet met Jesse en Lilian, vooral niet als ze samen komen. Mark wil liever ook niet met Jesse en Lilian samen, maar hij wil vooral gewoon door...". In het formatiedebat deze week vatte DENK-leider Azarkan de huidige formatie samen als een kinderfeestje. Terecht, zeggen De Spindoctors van NPO Radio 1 in hun gelijknamige podcast.

#29 - Uiteindelijk komt er altijd een kabinet - De Spindoctors

In De Spindoctors vertelt oud-PvdA-adviseur Julia Wouters dat ze zich nogal ergert aan het kinderfeestjesniveau van de formatie. "De inhoud is uit de politiek verdwenen", zegt ze somber. Bij de formatie gaat het, meer dan drie maanden na de verkiezingen, vooral over wie met wie wil.

Beeldvorming

Partijen zijn veel te bang voor slechte beeldvorming. "Normaal gesproken ga je met elkaar om tafel om te praten over de inhoud en als iemand het er niet mee eens is, gaat hij weer van tafel. Maar daar komen we helemaal niet, want mensen willen niet met elkaar om tafel..." vindt Wouters. "We gaan naar Amerikaanse situaties waar de boel aan de polariseren is, waar mensen elkaar echt als vijanden zien. Dat doet me pijn in het hart", vindt ze.

Wouters vindt het 'kinderachtig' dat Wopke Hoekstra zegt niet met PvdA én GroenLinks te willen formeren, terwijl hij niet zegt waarom. "Als hij nou zou zeggen: ik kan er nooit mee akkoord gaan dat de veestapel gehalveerd wordt, dan kan GroenLinks tenminste reageren met 'hier valt over te praten' of niet, maar daar komen we niet eens."

Er komt altijd een kabinet

Haar collega in De Spindoctors-podcast Jack de Vries heeft nog wel hoop dat er schot in de formatie zal komen. De inhoud komt nog wel, denkt hij. "Aan dat proces moeten ze nog toekomen. Ze moesten eerst de problemen en uitdagingen formuleren", zegt hij. Dat dat pas na de zomer weer doorgaat, vindt hij niet zo gek: "Eigenlijk is het bezopen. We hadden een coronacrisis, toen moesten ze een campagne doen. Je laat nu zes overspannen mensen bij elkaar zitten."

De bijdrage van SGP-leider Kees van der Staaij aan het formatiedebat sloot mooi aan. Toen koningin Juliana zich ooit zorgen maakte over een lange formatie, zo vertelde Van der Staaij, zou oud-premier hebben gezegd: "Ach, majesteit, weet u, uiteindelijk komt er altijd een kabinet..."

Ster advertentie
Ster advertentie