Podcast

'CDA moet voor partijcongres al aan tafel zitten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'CDA moet voor partijcongres al aan tafel zitten'

Bij het CDA mag men hopen dat de formatiepoging met VVD, D66, PvdA en GroenLinks snel op gang komt, vóór het partijcongres van 11 september. Voormalig spindoctor Jack de Vries stelt dat je als partij moet zorgen dat er geen moties meer kunnen komen die je verbieden te gaan formeren. "Als je zelf de regie wil houden als partijleiding in een formatieproces, moet er al wat gebeurd zijn", zegt hij in het nieuwe seizoen van de podcast De Spindoctors.

Als Wopke Hoekstra en zijn onderhandelingsteam besluiten het congres af te wachten, ligt de formatie weer bijna een maand stil en komt de teller op zes maanden na de verkiezingen. Onverstandig, vindt Jack de Vries.

Tijdens van de verkiezingen bespraken voormalig CDA-spindoctor Jack de Vries en voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters in de podcast De Spindoctors dagelijks de spins en frames uit de verkiezingscampagne. Daarmee ging men door tijdens de formatie. Na een zomerstop zijn ze terug voor een nieuw seizoen: elke woensdagavond is er een aflevering.

Luister meteen de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Spindoctors

Het CDA-congres belooft een stevige dag te worden: zo wordt het negatieve rapport van de commissie-Spies besproken en gaat er ongetwijfeld gesproken worden over de positie van Pieter Omtzigt. Vergeleken bij de PvdA gaat het er bij het CDA vaak best gezellig aan toe, vindt Julia Wouters: "Bij de PvdA had Wopke Hoekstra al lang onder de bus gelegen", denkt ze. "CDA’ers gaan veel minder for the kill", denkt ze.

De PvdA heeft komend weekend een ledenbijeenkomst.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie