Coalitie wilde geen parlementaire enquête over Gronings gas voor verkiezingen
- Nieuws
- Coalitie wilde geen parlementaire enquête over Gronings gas voor verkiezingen
In maart 2019 besloot de Tweede Kamer dat er een parlementaire enquête moet komen naar de situatie rondom de gaswinning in Groningen. Dat is inmiddels anderhalf jaar geleden, maar nog steeds is zelfs het vooronderzoek voor deze parlementaire enquête niet gestart, sterker nog, dat blijkt bewust te zijn uitgesteld, zo blijkt uit onderzoek van De Nieuws BV. "De verkiezingen hebben hierbij een rol gespeeld."
Video niet beschikbaar
De Groningers zijn boos. Terecht ook. Al jaren zijn ze de dupe van aardbevingen die veroorzaakt worden door de gaswinning. In Den Haag is de ernst van de zaak inmiddels goed en wel doorgedrongen bij veel Kamerleden, maar toch laat de aangevraagde parlementaire enquête op zich wachten.
Argumentatie
Hebben partijen er belang bij dat de parlementaire enquête niet zou starten voor de verkiezingen? "Ja, dat was destijds een overweging", zegt PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer. "De coalitiepartijen hebben inderdaad gezegd dat ze alleen wilden instemmen met een parlementaire enquête naar Groningen als die later van start gaat."
Het zou met name de VVD niet goed uitkomen, met de verkiezingen in het vooruitzicht? Nijboer: "Nee, natuurlijk niet. Al is dat niet de officiële argumentatie."
Het onderzoek heeft nodeloos vertraging opgelopen.
Over twee weken gaat het vooronderzoek eindelijk van start, maar dat betekent wel dat pas na de verkiezingen echt begonnen kan worden met de parlementaire enquête. "Het onderzoek heeft nodeloos vertraging opgelopen", zegt Nijboer.
Dit zegt niet alleen Nijboer, ook vele andere bronnen die De Nieuws BV hierover sprak erkennen dat de VVD expres dit vooronderzoek heeft getraineerd. Het komt ze simpelweg niet goed uit voor de verkiezingen.
Ook de PvdA mag de borst natmaken: Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem waren destijds ook minister van Sociale Zaken en Financiën. Hoe het precies gelopen is moet nu boven tafel komen in het onderzoek dat terug zal gaan tot 1959. Nijboer is benieuwd wat er allemaal naar boven komt: "Ik ben er zeker van dat de Kamer is voorgelogen."