Laat Nederland kansen liggen in het noorden? 'We moeten naar de 21e eeuw!', zegt Groningse burgemeester Roelien Kamminga
- Nieuws
- Laat Nederland kansen liggen in het noorden? 'We moeten naar de 21e eeuw!', zegt Groningse burgemeester Roelien Kamminga
Er bestaat nog altijd een grote kloof tussen Noord-Nederland en de Randstad. Het is de missie van Roelien Kamminga, kersverse burgemeester van Groningen, om daar verandering in te brengen. "Ik wil de kansen van Groningen benutten", verklaart de VVD-politica in Sven op 1 - Zomereditie.
Video niet beschikbaar
Kamminga fietst sinds eind juni regelmatig als trotse burgemeester door Groningen om haar stad in de breedste zin van het woord te ontdekken. Die fietstochten stemmen haar positief over de toekomst: "Als je kijkt naar onze universiteit, ons universitair medisch centrum, dan zie je gewoon dat we een aantal hele knappe dingen doen. En dan denk ik: als wij nu eens meer aandacht besteden aan het noorden, profiteert heel Nederland daarvan."
Op dit moment laat de verbinding tussen de Randstad en de noordelijke regio, inclusief Groningen, volgens Kamminga echter wat te wensen over. Wat is er nodig om die twee dichter bij elkaar te brengen?
Burgemeester Roelien Kamminga over verbinding Randstad en regio: 'We moeten naar de 21 eeuw' (18 juli 2025) - Sven op 1
Wederzijds begrip
Kamminga ziet meerdere mogelijkheden. De eerste: een betere samenwerking tussen bestuurders uit alle hoeken van het land. "De problemen die hier spelen, overlappen vaak niet met wat in de Randstad speelt", zegt de burgemeester.
"Het zou wat mij betreft daarom goed zijn als er meer wederzijds begrip komt voor onze respectievelijke problemen en aandachtspunten. Dat gebeurt ook al in zekere mate, maar dan overzie je veel beter de diversiteit in ons land en kom je uiteindelijk ook met betere oplossingen."
De Lelylijn
Daarnaast wil de burgemeester de reisafstand tussen Groningen en de Randstad verkleinen. Dat het budget voor de Lelylijn dit jaar is gekort ten behoeve van de Nedersaksenlijn, noemt Kamminga dan ook "onfortuinlijk". "Het is niet alleen een lijn van het noorden; het is een lijn van heel Nederland."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Het goede nieuws is wel dat de staatssecretaris heeft gezegd dat ze willen blijven verkennen dat ze het mogelijk willen maken", aldus de burgemeester. Desondanks denkt ze dat de financiering van de Lelylijn een grote uitdaging zal woorden. "We zien dat het steeds lastiger wordt om projecten met grote bedragen, waarvoor langdurige 'commitment' nodig is, over meerdere kabinetten heen te financieren."
"Maar ja, ik ben een groot voorstander van die Lelylijn. Ik bedoel, dit slaat op het principe dat je het hele land goed moet ontsluiten. We zijn een welvarend land, dan vind ik het echt wel gek dat iedereen vanuit het noorden via dat ene knooppunt moet reizen om in de Randstad te komen."
Wonen én werken in het noorden
Tot slot stelt Kamminga dat er - met of zonder Lelylijn - meer oog moet komen voor werkende Nederlanders uit het noorden. "Scholen en bedrijven vestigen zich waar goede wegen en/of spoorlijnen zijn. Dat maakt ook dat je als starter of afgestudeerde uit Noord-Nederland nu bijna genoodzaakt bent om naar de Randstad te verhuizen", aldus de burgemeester. "Dat is heel jammer. Ik had dat destijds ook, omdat ik een leuke baan bij het Rijk wilde. We kunnen toch wel wat creatiever worden?"
"Het zou daarom zo mooi zijn als we nu écht naar de 21e eeuw gaan en hier oplossingen voor bedenken. Als we beter afstemmen op de belangen van mensen uit de noordelijke regio en het bijvoorbeeld makkelijker maken voor ambtenaren uit het noorden om bij het Rijk te werken. Dan krijg je efficiënter beleid én waarborg je de levendigheid en bedrijvigheid in het noorden."
"Laten we het bijvoorbeeld zo inrichten dat iemand uit Noord-Nederland twee keer op en neer naar de Randstad kan gaan met een snelle treinverbinding, en voor de rest thuis of in de buurt kan werken. Dan kunnen mensen tenminste in het noorden blijven wonen. Het is goed om elkaar regelmatig te zien, maar we hebben in de coronatijd al ontdekt dat deels thuiswerken ook prima kan uitpakken."
Hersteloperatie Groningen
Er zijn momenteel miljarden gereserveerd voor het herstel van Groningen, omdat het Rijk een "ereschuld" aan de provincie wil inlossen. Er staan plannen klaar om de sociaaleconomische ontwikkeling van de provincie te bevorderen. Kan Groningen daarmee een sprong vooruit maken?
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kamminga is daar optimistisch over, maar voorziet ook uitdagingen in de uitvoering van de gemaakte plannen. "Het grootste risico is dat het nu stagneert", stelt de burgemeester. "Er komen verkiezingen aan, maar ondanks dat moeten we koers houden en onze ambities in uitvoering brengen. Ik denk dat de afgelopen jaren er heel veel tijd in de planvorming is gaan zitten, dat moet ook. Maar voor mij is dit nu wel de cruciale fase, dat we ook echt moeten laten zien dat die economische projecten hier komen. Inwoners hebben daar recht op - zeker ook in gemeenten als de mijne."
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.