Politiek
AVROTROS

Hoe conservatief is Nederland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe conservatief is Nederland?

Conservatisme en de Lage Landen: gaan die twee hand in hand? En wordt de hang naar behoudendheid sterker nu velerlei crises de wereld teisteren? Dr Kelder gaat erover in gesprek met historicus dr. Geerten Waling, financieel geograaf prof. dr. Ewald Engelen en dr. Mariken van der Velden, van huis uit politicoloog.

De conservatieve kiezer (deel II)

De aankomende verkiezingen roepen de vraag op of Nederland wil behouden wat het heeft. Worden we met zijn allen conservatiever? Kijk je naar de peilingen, waarin zowel NSC van Pieter Omtzigt als BBB het goed doen, zou je het bijna denken. En dan laten we al die andere gematigd tot oerconservatieve partijen voor het gemak nog even buiten beschouwing.

Conservatisme is van alle tijden

Volgens dr. Geerten Waling is deze tendens niet nieuw. Nederland was altijd al conservatief. Kijk maar naar de eertijdse populariteit van confessionele partijen, die in de regel behoudende standpunten propageerden. Ondanks de ontzuiling, leeft hun conservatieve gedachtegoed nog steeds voort in veel van de huidige partijen. En dus ook in de hersenpannen van onze landgenoten.

Conservatief versus progressief wordt wat prof. dr. Ewald Engelen betreft vernauwd tot een culturele strijd. Dit vindt hij zonde. Bestaanszekerheid is volgens hem namelijk een veel elementairder subject dan deze 'kleine culturele twistpunten' zijn. Sterker nog, volgens Engelen staat deze cultuurstrijd in de weg dat er weer echt brede volksbewegingen ontstaan in Nederland. Zodoende blijft Den Haag eindeloos halve compromissen sluiten.

Crises en stemgedrag

Hebben de huidige crises dan nog invloed op de aantrekkingskracht van conservatieve ideeën? Dr. Mariken van der Velden ziet in elk geval dat politici tijdens verkiezingen altijd goed zijn in het creëren van een crisisgevoel. En wat betekent dat vervolgens voor de keuzes in het stemhokje? Ten tijde van tegenspoed blijken kiezers toch vaak voor heren te gaan, omdat zij nog altijd gelden als het stereotype 'sterke leider'. En daar heeft de bevolking in donkere tijden nu eenmaal behoefte aan.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie