Politiek
KRO-NCRV

Coronanoodwet: 'Dit wetsvoorstel zit redelijk in elkaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronanoodwet: 'Dit wetsvoorstel zit redelijk in elkaar'

De coronanoodwet is naar de Tweede Kamer gestuurd. Gaan de aanpassingen ver genoeg en deugt de noodwet? Rechtswetenschapper Adriaan Wierenga, vindt van wel. "Ik vind dit wetsvoorstel best redelijk in elkaar zitten."

Video niet beschikbaar

Wierenga is noodrechtspecialist aan de Rijksuniversiteit Groningen en deelde veel van de kritiek op de eerste versie van de wet. Vooral de duur van zes maanden en de mogelijkheid voor de overheid om in te grijpen achter de voordeur, vond hij te ruim geformuleerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Levensreddend

Vanuit het systeem van rampenbestrijding en crisisbeheersing zit deze wet goed in elkaar, vindt Wierenga. Hij benadrukt dat het hier gaat over een noodsituatie waarbij snel handelen door de overheid levensreddend van aard kan zijn. Het lijkt nu alsof de minister geen verantwoording hoeft af te leggen, maar op basis van de huidige wet moet deze wel achteraf verantwoording afleggen.

"Als er een gaslek in een woonwijk is en de burgemeester besluit tot ontruimen, dan vinden we het ook heel normaal dat er eerst gehandeld wordt en achteraf gekeken wordt of het proportioneel was. Dat geldt hier ook een beetje."

Bescherming grondrechten

Jan Peter Loof, ondervoorzitter College van de Rechten van de Mens noemt het "hoognodig" dat er een noodwet komt, juist om onze grondrechten te beschermen. "De grondwet eist dat regels die inbreuk maken op vrijheidsrechten in een wet worden geregeld, niet in noodverordeningen."

Deze wet regelt het zo dat de minister bepaalde bevoegdheden krijgt op het moment en op de plek waar dat nodig is. Loof vindt het een verbetering dat de minister nu vooraf een regeling aan de Kamer moet aankondigen. "Dan heeft de Tweede Kamer nog een week de tijd om ho te roepen."

Verpleeghuizen

Kamerlid Stieneke van de Graaf van de ChristenUnie wil dat de noodwet voor de verpleeghuizen nog wordt aangepast. Ze wil dat er meer individuele afwegingen mogelijk zijn, want bij deze uitbraak was een bezoekverbod voor familie en mantelzorgers in de verpleeghuizen 'te rucksigloss' en zonder maatwerk gehanteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie