Politiek
KRO-NCRV

Drie nieuwe ministeries voor kabinet-Schoof: 'Dat gaat zeker in de papieren lopen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie nieuwe ministeries voor kabinet-Schoof: 'Dat gaat zeker in de papieren lopen'

De verdeling van de kabinetsposten zijn bekend, kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries. Deze drie krijgen geen nieuw gebouw, maar wel een naambord, ambtelijke top en er zullen verhuizingen plaatsvinden zodat de ministeries gehuisvest kunnen worden. Hierdoor zouden de kosten wel eens hoog op kunnen lopen. "Dit mag niet meer dan een paar miljoen gaan kosten", zegt oud-topambtenaar Roel Bakker bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Een ministerie van Asiel en Migratie, van Klimaat en Groene Groei én een ministerie gericht op Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening worden toegevoegd, bij de komst van kabinet-Schoof. Een frisse wind of geldverslindende symboolpolitiek, dat is de vraag die onder het volk leeft. Volgens oud-topambtenaar Roel Bekker geeft Dick Schoof op deze manier de richting aan van het nieuwe kabinet.

Verhuisdozen

Er zal een en ander verhuisd dienen te worden, volgens Bekker. De ministeries zullen in hetzelfde pand gehuisvest worden waar momenteel soortgelijke onderwerpen behandeld worden. Jim Jansen, hoofdredacteur van wetenschappelijk tijdschrift New Scientist, vindt de keuze voor de nieuwe ministeries opmerkelijk. "Ik had vernomen dat we minder ambtenaren in Den Haag moesten optuigen", zegt Jansen. "Bepaalde staatssecretarissen zullen verdwijnen. Ik weet niet of we daar blij van moeten worden in Nederland." Ook Vrij Nederland eindredacteur Ward Wijndelts maakt zich zorgen over het verdwijnen van overige posten. "Het is natuurlijk iets waarbij je aanvoelt dat er op cultuur en media gekort zal worden, maar we gaan het zien."

Ministerie van fietswiel

"Al noemen ze het het ministerie van fietswiel, dat maakt me niet uit", zegt garnalenvisser Cor Nagel. De visser staat in dit kabinet vooraan, wat positief is volgens de garnalenvisser: "Ik heb er meer vertrouwen in dan ik ooit gehad heb. De problemen die we in de primaire sector hebben, zijn echte Nederlandse problemen." Volgens hem moet het beleid duidelijk worden. "Ik ben maar een simpele visser. We hebben een stip op de horizon nodig, met één beleid."

Wat gaat dat kosten?

Jansen denkt dat de kosten hoog op zullen lopen voor de nieuwe ministeries. "Het is gewoon een heel nieuw apparaat. Dat gaat zeker in de papieren lopen." Garnalenvisser Nagel herinnert zich dat bij ieder kabinet nieuwe ministeries zijn opgericht of naamsveranderingen hebben plaatsgevonden. "Er wordt wel vaker met geld gegooid. Ik begrijp niet waar alle ophef voor nodig is", zegt hij. Volgens oud-topambtenaar Roel Bakker zullen de kosten meevallen. "Dit mag niet meer dan een paar miljoen gaan kosten. Ik zou niet weten waar meer geld aan op zou moeten gaan."

Verschuiving

Zelf zou hij de drie nieuwe ministeries niet oprichten, maar hij begrijpt wel waarom de keuze gemaakt is. Volgens hem kan er binnen ministeries geschoven worden. "Alle ambtenaren zijn in dienst van het Rijk. Je hoeft daar geen ingewikkelde personeelstechnischezaken voor te regelen. Het grootste verschil is dat er drie nieuwe secretarissen-generaal bij zullen komen."

Marisa Monsanto is voormalig ambtenaar van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en is bij de opheffing van VROM op een andere afdeling ingedeeld. Bij het horen van het nieuws had ze medelijden met haar oud-collega's die nog werkzaam zijn bij de Rijksoverheid. "Ik dacht 'daar gaan we weer'." Een verhuizing naar andere afdelingen is volgens haar groots voor een ambtenaar. "Je komt in een heel ander systeem terecht, met andere moralen, waar je niet voor gekozen hebt en wat dus ook niet bij past", zegt Monsanto. Jansen vindt de nieuwe ministeries maar een boel onnodig gedoe: "Uiteindelijk zijn we ook allemaal mensen en klinkt het niet fijn."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie