Politiek
WNL

Politici doelwit van terreur en bedreigingen: ‘Buitengewoon zorgwekkende situatie voor ons als samenleving’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politici doelwit van terreur en bedreigingen: ‘Buitengewoon zorgwekkende situatie voor ons als samenleving’

De negen terreurverdachten die vorige week in Eindhoven werden opgepakt wilden mogelijk een aanslag plegen op premier Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. Dat meldt De Telegraaf. Zij zouden volgens het Openbaar Ministerie jihadistisch gedachtegoed omarmen.

Politici doelwit van terreur en bedreigingen: ‘Buitengewoon zorgwekkende situatie voor ons als samenleving’

Eerder deze week werd bekend dat er vanuit de georganiseerde misdaad ook een ernstige dreiging zou zijn aan het adres van demissionair premier Rutte. “Als je het bij elkaar optelt is het nog verschrikkelijker dan als je het los van elkaar bekijkt. Maar je moet proberen te voorkomen dat je het op één stapel gooit, dus dat het allemaal met terrorisme te maken heeft”, zegt Veiligheidsdeskundige Richard Franken in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Zo zou de aanslag op Rutte vanuit de hoek van de ondermijnende criminaliteit komen, en de “club van negen” uit Eindhoven zou een meer terroristische achtergrond hebben, benadrukt de veiligheidsdeskundige.

Waarom brengt OM informatie al naar buiten?

Dat het OM nu al deelt dat de negen mannen die gearresteerd werden in Eindhoven een jihadistisch gedachtegoed zouden delen heeft een reden hebben, denkt Franken. “Ik vind het sterk dat het OM en de veiligheidsdiensten de kennis zo willen brengen dat het zelfs inmiddels leidt tot een verlenging van het vasthouden van de verdachten. Dus er zal een gedachte achter zitten. Ik vermoed om meer informatie bij elkaar te krijgen.”

Oud VVD-minister Uri Rosenthal geeft aan dat deze dreiging vanuit de jihadistische en ondermijnende hoek voor de samenleving “buitengewoon zorgwekkend” is. “Eerst de georganiseerde misdaad, nu weer jihadisten. Ik ga er vanuit dat de aanhouding van die verdachten niet voor niets is”, zegt hij. “En je kijkt naar de georganiseerde misdaad: kijk wat ze eerder hebben gedaan met Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Dat doet ook denken aan acties die niet alleen op die mensen gericht zijn, maar tegelijkertijd ontwrichting van de samenleving met zich mee brengen”, aldus Rosenthal.

Een grap?

Advocaat Peter Plasman, die twee van de negen verdachten die gearresteerd werden in Eindhoven bijstaat, zegt zaterdag in De Telegraaf dat er volgens hem geen sprake was van een serieus plan. Zijn cliënten hebben verklaard dat het ging om “sarcasme en zeer foute humor, in melige buien”.

“Als dat het geval is, zie ik het simpelweg als veel ernstiger dan zomaar een macabere grap”, zegt Rosenthal daarover.

Ster advertentie
Ster advertentie