Politiek
WNL

VVD-prominent Verwaayen: als Rutte door wil, moet hij dat vooral doen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-prominent Verwaayen: als Rutte door wil, moet hij dat vooral doen

In de media wordt hij de 'Rutte-fluisteraar' genoemd. Zelf noemt hij zich liever de "voorzitter van de VVD supportersvereniging": Ben Verwaayen. Een van premier Ruttes belangrijkste adviseurs, die vindt dat de premier vooral door moet gaan na deze termijn, als hij dat zelf nog wil. Dat zei Verwaayen in Sven Op 1.

De zakenman en ondernemer heeft geregeld contact met Mark Rutte. Verwaayen: "Ik zie mezelf als klankbord. Ik stel hem de vragen die hij liever niet hoort." Daar hoort zo nu en dan ook het leven na de politiek bij, bevestigd hij. Maar hij vindt dat Rutte de keuze voor zijn toekomst zelf moet maken. "Laat me dit zeggen: in de huidige situatie waarbij stabiliteit het fundament is voor verandering, ben ik heel blij dat we iemand hebben die de telefoon kan pakken en met iedereen ter wereld kan bellen."

"Als Rutte de zin en de energie nog heeft om nog een rondje door te gaan, dan moet hij dat vooral besluiten", zegt zijn vertrouweling. "Ik heb nooit tegen hem gezegd dat er na 16 jaar leiderschap een einde aan moet komen. Ik ben niet zijn hoofd HR."

'Goult-beraad'

Jarenlang vergaderde de VVD top in Verwaayens woning in het Franse plaatsje Goult. Dat 'Goult-beraad' is verleden tijd. "Ik heb dat huis niet meer", zegt Verwaayen. Dat betekent niet dat we niet meer vergaderen. Daar heb je hier in Nederland ook mooie plekken voor. Ons laatste overleg was een maand of twee geleden."

Lijsttrekkerschap Edith Schippers

Of Verwaayen ook een rol heeft gespeeld om Edith Schippers terug naar Den Haag te halen voor het lijsttrekkerschap voor de Eerste Kamer? "Ik heb een kopje koffie met haar gedronken, maar dat doe ik wel vaker. Ik ken Edith heel erg goed. Als dat een rol is, dan heb ik die dus gespeeld”, besluit de VVD-prominent.

Sven Op 1 - Ben Verwaayen: "als Rutte door wil, dan moet hij dat vooral doen"

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie