Achtergrond

Rutte: Europa en Rusland staan als bokito’s tegenover elkaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: Europa en Rusland staan als bokito’s tegenover elkaar

[KRO-NCRV] "Als u echt van Europa houdt, stop dan met dromen van meer Europa. Te vaak zegt de Brusselse elite 'de burger begrijpt het niet', maar het is omgekeerd. Jullie begrijpen het niet." Dat was de boodschap van Mark Rutte, eerder deze week aan zijn liberale Europese partijgenoten. Vandaag was hij te gast bij Stand.nl bij Sven Kockelmann op NPO Radio 1.

De stelling: 'Als u echt van Europa houdt, stop dan met dromen over meer Europa.'

Rutte wil 'minder Europa', maar ook op sommige terreinen juist intensievere samenwerking, met name als het gaat om de interne markt. "Energie, kapitaal, behoort allemaal nog niet tot de interne markt. Zouden we dat wel doen, dan voegt dat 1200 miljard omzet toe in Europa en levert het 4 miljoen banen op. In Nederland heeft dat een gigantisch effect. Dus mijn standpunt is: waar we samenwerken, op die markt, op de bescherming van buitengrenzen, op veiligheid, daar moeten we er echt een succes van maken", zegt Rutte.

Bekijk hier het gesprek met Mark Rutte

De minister-president is er niet voor om op andere vlakken nauw samen te werken met Europa. "Een Europees leger, Europees onderwijsbeleid, Europees gezondheidszorg, daar ben ik buitengewoon terughoudend in. Als het Europees parlement roept dat we op allerlei andere terreinen moeten samenwerken, dan denk ik: dat moet bij de lidstaten blijven."

Het Oekraïne-referendum

Vandaag stond in de Volkskrant een interview met Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, die vindt dat het associatieverdrag met Oekraïne tóch getekend moet worden. Rutte is het daarmee eens. "Ik heb een hele belangrijke reden om het verdrag te tekenen en die reden is Rusland."

Quote

Het laatste wat je nu moet doen, is Rusland een cadeau geven.

Mark Rutte

Volgens Rutte is Rusland aan het stoken in Oost-Europa en moet Europa gezamenlijk sterk staan tegen Rusland. "Ik heb het wel eens vergeleken met twee bokito's die tegenover elkaar staan. Als je nu zou zeggen 'Ik gooi het Oekraïne-verdrag weg', dan knippert de Europese bokito met zijn ogen en verzwak je onze positie tegenover Rusland. Sorry, dat ga ik niet doen."

Bangmakerij

Woordvoerder Europese en Buitenlandse Zaken, Harry van Bommel, is fervent tegenstander van het Oekraïne-verdrag. In EenVandaag reageert hij op de uitspraken van Rutte. ''Dit valt in de categorie bangmakerij'', vindt Van Bommel. ''We moeten zeker oppassen voor Rusland, maar touwtrekken om Oekraïne is daarbij onverstandig. Er is geen direct Europees belang in Oekraïne.''

Rutte wil een juridisch bindende verklaring dat het associatieverdrag geen opmaat is naar EU-lidmaatschap. Dat betekent dat hij geen voorstander is van extra geld voor Oekraïne, militaire samenwerking en vrijheid van personenverkeer.

"Het Europa van mij is een vereniging, waar we lid van zijn omdat we waarden delen", zegt Rutte. "Het exceptionele succes van de Europese Unie is dat we al meer dan 70 jaar geen oorlog meer hebben tussen grote landen in Europa. Daarnaast is het voor een open economie als Nederland cruciaal dat wij handel drijven en zaken doen. Het leidt tot meer banen hier."

Ster advertentie
Ster advertentie