Politiek
KRO-NCRV

Mediaforum over de Kamer als verontwaardigingsmachine: 'Het gaat allemaal om aandacht trekken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum over de Kamer als verontwaardigingsmachine: 'Het gaat allemaal om aandacht trekken'

Wat een debat had moeten worden over de voordracht van de nieuwe informateurs en de opdracht die hen wacht, verwerd tot een "olympiade van verontwaardiging", constateert journalist Marc Chavannes in het Mediaforum van Spraakmakers. "Het gaat allemaal om aandacht."

Video niet beschikbaar

'Verontrustende vertoning'

Volgens Marc Chavannes - die het debat van A tot Z volgde - was het een "verontrustende vertoning" die te veel focuste op incidenten en weinig constructief was. "Er is in de eerste driekwartier geen één vraag aan de informateurs gesteld."

Chavannes herinnert dat het de Kamer zelf was die het formatieproces wilde leiden, in plaats van een ongekozen staatshoofd. Hij ziet met lede ogen aan dat het diezelfde Kamer is, die dit "uit het oog verloren" is, zegt de journalist van de Correspondent.

Quote

Als een zwembad waar een klas les krijgt: kom daar maar eens bovenuit

Chavannes denkt dat dit de prijs is die we betalen voor de grote hoeveelheid (kleine) partijen die in een debat allemaal hun gram aandacht willen. "Het is als in een zwembad waar een klas de eerste les krijgt. Kom daar maar eens bovenuit."

Focus op de oplossing

Volgens BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark zouden politici, maar ook de media, zich minder moeten focussen op het probleem, maar meer op de oplossing. Wanneer partijen vooral bezig zijn om te reageren op incidenten en weinig langetermijnvisie tonen, moet je dit "misschien wel links laten liggen", oppert ze.

De hoofdredacteur vindt het een interessante afweging om in tegenstelling tot de politiek soms écht te kiezen voor de inhoud. "Het is de moeite van het proberen waard."

Doorpraten over de inhoud

Het volledig negeren van de opwinding, gaat Chavannes te ver. "Dat is ook een soort censuur." Zijn oplossing: "Incidenten constateren en als media doorgaan op de inhoud."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie