Politiek
WNL

Vertrokken Kamerlid kritisch op VVD: 'Grootste uitdaging is laten zien dat VVD voor kiezer knokt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrokken Kamerlid kritisch op VVD: 'Grootste uitdaging is laten zien dat VVD voor kiezer knokt'

Oud-VVD-Tweede Kamerlid Zohair El Yassini is kritisch naar aanleiding van de nederlaag van de VVD tijdens de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen november. "Op één of andere manier is niet bij de kiezer blijven hangen: die groep knokt voor mij."

Luister deze uitzending terug als podcast: - WNL Haagse Lobby

De VVD verloor bij de stembusgang 10 zetels en heeft er nu 24. In de meest recente peiling van Maurice de Hond komen de liberalen nog maar uit op dertien zetels. "Het klopte wat Dilan Yeşilgöz zei op de uitslagenavond: de conclusie is dat wij niet goed hebben geluisterd", zegt El Yassini in WNL Haagse Lobby. Daarin blikte hij terug op zijn tijd in Den Haag, evenals oud-Kamerleden Peter Kwint (SP) en Anne Kuik (CDA).

Partijleider Yeşilgöz beloofde beterschap en zei dat de VVD beter naar de achterban zou gaan luisteren. El Yassini vindt het daarom opmerkelijk dat de partij een dag later aankondigde een kabinet met de PVV enkel te willen gedogen. "De kiezer, die 24 zetels aan de VVD heeft gegeven, denkt: ik heb toch aangegeven wat ik wil? Waarom wordt daar niets mee gedaan? De conclusie was: we hebben niet goed geluisterd, en daarom gaan we weer niet luisteren."

El Yassini vond de beslissing van Yeşilgöz om te gedogen 'te voorbarig'. "Het was misschien beter geweest als ze hadden gezegd: we hebben een klap gekregen, ons past bescheidenheid. We gaan het gesprek aan en dan zien we het wel. Dan nog heb je verschillende kampen binnen de VVD. De één wil wel, de ander is tegen, weer een ander wil bepaalde voorwaarden. Maar dan houd je het in het midden", zegt het voormalig Kamerlid. "Door de stappen vooruit te zetten, is kwaad bloed gezet bij een deel van de kiezers."

Grote uitdaging

Volgens El Yassini is "de grootste uitdaging voor de komende jaren" voor de VVD om te laten zien dat de partij knokt voor de eigen achterban. "Ik heb in een fractie gezeten met collega's die hun stinkende best deden en nog steeds doen. Maar op één of andere manier is dat gevoel niet blijven hangen bij de kiezer."

De liberaal, die nog niet weet waar zijn eigen toekomst ligt, sluit overigens niet uit dat Nederland op korte termijn weer naar de stembus moet. "Zoals de wijze Johan Remkes zei: ik sluit nieuwe verkiezingen niet uit. Het kan zomaar gebeuren, maar het zou niet best zijn."

Om druk van de ketel te halen, roept hij partijen op Haagse spelletjes te mijden. "Onderzoeken laten zien dat de gemiddelde kiezer de politieke spellen zat is. Nu wordt er weer een strategisch spel gespeeld. Dat is misschien wel briljant, maar de buitenwereld denkt: ze zijn weer met zichzelf bezig."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie