Spraakmakers
KRO-NCRV

VVD wil niet in nieuw kabinet: 'Formatie wordt nu nog ingewikkelder'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wil niet in nieuw kabinet: 'Formatie wordt nu nog ingewikkelder'

De VVD wil niet in een nieuw kabinet. Dat heeft fractievoorzitter Dilan
Yesilgöz zojuist gezegd. Ze deed die mededeling vlak voor aanvang van een bijeenkomst met
kamervoorzitter Vera Bergkamp. Bij die bijeenkomst wordt een verkenner
aangewezen.

Na de uitslag werd de optie PVV, VVD en NSC en BBB als voor de hand liggend gezien, maar dat lijkt er dus volgens de VVD niet van te komen. "De formatie wordt nu nog ingewikkelder", zegt Anna Dijkman in het Mediaforum van Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Een strategische zet?'

"Dan is een formatie over rechts wel heel lastig", zegt Anna Dijkman. "Of je moet met minderheidskabinetten gaan werken of gedoogconstructies." Een meerderheid halen met Wilders volgens Dijkman lastig. "Of is dit misschien wel een strategische zet van de VVD om dat te voorkomen?"

'Ze heeft dit aangekondigd'

Hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering, Janka Stoker, vindt dat dit niet echt als verrassing komt. "Ze heeft aangekondigd dat ze dat niet ging doen", zegt Stoker. "Eerst zei ze van wel, later niet. De laatste was dat ze het niet ging doen. Dus in die zin is het consistent, maar het maakt de zaak niet makkelijker."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie