Politiek
BNNVARA

PvdD-leider Ouwehand: 'Wat doet D66 nog steeds in dit kabinet?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdD-leider Ouwehand: 'Wat doet D66 nog steeds in dit kabinet?'

Fractieleider Esther Ouwehand van Partij voor de Dieren vraagt zich af wat D66 nog steeds in een kabinet doet met de VVD. “Als een partij de rechtsstaat niet respecteert en de klimaatvonnissen niet uitvoert, dan kun je daar geen politieke steun aan verlenen.” Dit stelt Ouwehand in De Nieuws BV naar aanleiding van het gisteren verschenen IPCC-rapport.

Video niet beschikbaar

Door het IPCC-rapport speelt de vraag wederom op of er wel genoeg wordt gedaan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ouwehand vindt van niet. Volgens de fractieleider van Partij voor de Dieren kun je als overheid niet van je burgers vragen zich aan te passen, maar vervolgens zelf klimaatvonnissen naast je neerleggen.

Ouwehand ziet het rapport als een drukmiddel om nu tot actie over te gaan. "Het goede nieuws is dat we de uitkomst nog zelf kunnen bepalen, met dit rapport in de hand." De fractievoorzitter vindt wel dat de overheid dan ook zelf meer moet doen en niet alles bij de burger moet neerleggen. "Je kan tegen mensen zeggen dat ze een tochtstrip moeten nemen of vaker de fiets moeten pakken, maar laat dan ook zien dat de overheid er ook alles aan doet. Want nu denkt de burger: 'ik een tochtstrip, maar jullie wel Schiphol faciliteren'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie van Rutte

Volgens Ouwehand gedraagt demissionair premier Rutte zich als een kat in het nauw met zijn reactie op het rapport. "De premier is zoekende. Hij zegt dat we Olympisch kampioen kunnen worden in het halen van de klimaatdoelen, maar uitgerekend Nederland is het land dat voorop loopt in gerechtelijke uitspraken die het kabinet op de vingers hebben getikt, omdat Nederland z’n doelen niet haalt."

Rol Partij voor de Dieren

Ouwehand zou zelf wel in een kabinet willen gaan zitten, maar wel onder een aantal voorwaarden. "Op het moment dat andere partijen dit rapport en andere waarschuwingen serieus gaan nemen, staan wij vooraan om mee te doen. Maar zolang onder leiding van Rutte dit kabinet zelfs uitspraken van de rechter niet uitvoert, dan zou ik zeggen dat Rutte geen politieke vrienden meer zou moeten hebben."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie