Politiek

Urgenda-oprichter biedt zich aan als klimaatminister voor VVD

KRO-NCRV
foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Urgenda-oprichter biedt zich aan als klimaatminister voor VVD

Een opmerkelijke sollicitatie mag het gerust genoemd worden. Urgenda-oprichter Jan Rotmans zou helemaal niet negatief tegenover een ministerschap voor de VVD staan. Dat zei hij vanochtend in de zomereditie van 1 op 1 tegen Frénk van der Linden. "Je moet de zaak van binnenuit willen veranderen."


Thierry Baudet

Uiteindelijk stond hij daar dan toch. Tegen De Telegraaf had hij gezegd nooit met Thierry Baudet in debat te willen over klimaatverandering. "Je zet Johan Cruijff toch ook niet tegenover een amateurvoetballer?", luidde de ietwat provocerende verklaring. Maar halverwege 2019 bevond hij zich toch tegenover de leider van Forum voor Democratie, in een zaal met honderden studenten van zijn eigen Erasmus Universiteit. "Ik doe dat nooit meer", zegt Rotmans ruim twee jaar later. "Ik hield een helder verhaal over energietransitie, waarna Baudet de hele klimaatverandering ontkende. Elk getal dat hij noemde, klopte niet."

CO2-tax

Ook in de zaal die avond was Dilan Yeşilgöz, tegenwoordig demissionair staatssecretaris van Klimaat. Jan Rotmans zou in haar schoenen een aantal zaken op dag 1 al anders regelen. "Ik zou een CO2-tax invoeren op alles wat schadelijk is voor het klimaat. Vliegen, vlees eten, automobiliteit, noem maar op. Ook de vier nog overgebleven kolencentrales zou ik per direct sluiten."

Kolencentrales

Vijftien jaar geleden pleitte Rotmans al voor de sluiting van kolencentrales. "Ik was op bezoek bij de directeur van een grote Nederlandse kolencentrale. Hij beweerde dat hij failliet zou gaan als men naar mij luisterde. Ik vertelde hem dat hij dat beter om kon draaien." Dat bleek achteraf te kloppen, aldus Rotmans. "Hij ging door op dezelfde weg en ging uiteindelijk failliet."

‘Minister’ Rotmans zou bovenal een positief verhaal over de energietransitie willen vertellen. "Mijn motto zou zijn: maak Nederland schoner", vertelt de Rotterdammer. Volgens hem is het een mythe dat klimaatverandering alleen maar geld gaat kosten. "Ik heb na mijn debat met Baudet dan ook een weddenschap met hem afgesloten. Ik verzekerde hem dat zijn achterban over vijf jaar wel degelijk zonnepanelen zal aanleggen op het eigen dak. Men zal dan namelijk inzien hoeveel economische voordelen de transitie naar groene energie heeft. Die fles whiskey staat en ga ik ook verdienen."

Het kabinet van Frénk van der Linden

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden in 1 op 1 een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren.

Ster advertentie
Ster advertentie