Politiek
KRO-NCRV

De vijf grote verkiezingsthema's op een rij (handig vóór je gaat stemmen)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De vijf grote verkiezingsthema's op een rij (handig vóór je gaat stemmen)

We mogen bijna naar de stembus. Daarom gingen we bij Spraakmakers deze week dieper in op vijf belangrijke thema's die een rol spelen bij de verkiezingen. Wat moet er gebeuren en wat staat er in de partijprogramma's? Ghislaine Plag praat met experts over de zorg, de arbeids- en woningmarkt, het klimaat en het onderwijs.

Voorkomen is beter dan genezen

Bijna alle partijen hebben ideeën over preventie als ze naar de zorg kijken. "De ultieme vorm van preventie is voorkomen dat kinderen patiënt worden", zei huisarts Danka Stuijver. Alleen: het grotere plan ontbreekt, aldus Erik Buskens van het UMC Groningen.

'Minimumloon? Zorg dat mensen meer overhouden'

De PvdA, GroenLinks, SP en D66 willen het minimumloon verhogen. Maar alleen het minimumloon verhogen, zal mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet per se helpen. Drie experts leggen uit hoe dat zit.

Hoe redden we de huizenmarkt?

"Een nieuwe stad bouwen is waanzin", zegt geograaf en journalist Floor Milikowski. Toch staat het in het verkiezingsplan van CDA. Welke 'oplossingen' hebben de partijen voor de crisis op de woningmarkt? En hebben die zin of juist helemaal niet? Spraakmakers zette het allemaal voor je op een rij in een handig overzichtsartikel.

Wind, zon of toch kernenergie?

Het is "tragisch" dat de keuzes die gemaakt kunnen worden in het klimaatbeleid als tegenstellingen worden gepresenteerd, zegt professor en wetenschappelijk directeur bij TNO André Faaij. "We hebben juist alle opties gecombineerd nodig om de klimaatambitie te realiseren." En daarbij is partijdenken onzinnig omdat het klimaat én de economie geholpen kunnen worden.

Hoe wordt onderwijs weer de grote gelijkmaker?

Kansenongelijkheid in het onderwijs is door de coronacrisis duidelijker zichtbaar dan ooit. Waar de een met steun van ouders rustig aan de slag kan, zit de ander met een geleende laptop in een kleine flat, omringd door onrust. Hoe zorg je voor gelijke kansen?

Iedere zaterdag een nieuwsbrief ontvangen met belangrijke en spraakmakende thema's van de week? Meld je hier aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Spraakmakers.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws leest je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie