Politiek
KRO-NCRV

Rutte zwaait af en wordt NAVO-baas: 'Nederland zal zijn goede humeur en charme missen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte zwaait af en wordt NAVO-baas: 'Nederland zal zijn goede humeur en charme missen'

Het is officieel: demissionair minister-president Mark Rutte wordt de nieuwe chef van de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie), als Roemenië daarmee instemt. Daarmee wisselt de voormalig VVD-leider zijn geliefde Den Haag in voor Brussel en zal de Nederlandse politiek het zonder hem moeten doen. "Het land zal zijn goede humeur en charme gaan missen", reageert politiek journalist Leonard Ornstein bij Spraakmakers.

Na vier kabinetten en 14 jaar als minister-president heeft Rutte een functie elders weten te bemachtigen. Als volgende NAVO-leider gaat hij "een nieuwe levensfase" in, aldus Ornstein. "Hij is een fenomeen, een ambachtelijk politicus die mensen met elkaar kon verbonden", zegt de politiek journalist.

Leiderschap

Ornstein is niet louter positief over Rutte. "Waar hij minder goed in was, was zeggen hoe het verder moet met het land", zegt de journalist. Maar de VVD-leider wist "heel goed wat hij wel en niet moest zeggen", vindt Ornstein. Bovendien denkt de journalist dat de aanstaande minister-president Dick Schoof die vorm zal voortzetten. "We willen leiderschap dat de weg wijst."

'Hadden we 'm nog maar'

Ton Elias, oud-Tweede Kamerlid namens de VVD, denkt dat Rutte gemist zal worden door het land. "Hij heeft fouten gemaakt, maar hij heeft Nederland veertien jaar geleid en in zeer verschillende kabinetten. Weinig anderen zouden hem dat hebben nagedaan." Ook Ruttes oud-collega en voormalig minister namens de VVD Annemarie Jorritsma gaat hem missen. "Ik denk dat veel mensen gaan zeggen: hadden we 'm nog maar."

Den Haag

"Deze NAVO-baan gaat hij met twee vingers in zijn neus doen. Dat is zijn kracht, mensen bij elkaar brengen", aldus Jorritsma. "Ik hoop dat hij dit privé ook fijn vindt. Hij vindt het verschrikkelijk om in Brussel te gaan wonen. Hij hecht aan traditie en ritme. Brussel is niet het doel dat in zijn leven vooraan stond. Hij wilde in Den Haag blijven, maar er is geen betere kandidaat voor deze functie dan Mark Rutte."

Keurige verschijning

Robbert Wigt, auteur van het boek Supergaaf over Ruttes taalgebruik, gaat zijn "debatvaardigheden" missen. "Hij kon goed opdelen en ontleden. Dat zorgde ervoor dat emoties niet gingen overheersen", zegt Wigt. "Hij was een keurige verschijning en niemand zal gevonden die zo actief kon zijn als hij, omdat hij geen gezin had", reageert een beller uit Veenendaal.

Actieve herinnering

Luisteraar Ernst de Nobel gaat Rutte missen als "kiespijn" en verwijt het de demissionair minister-president dat hij de "welvaartsstaat" heeft gesloopt. "Hij had nergens een actieve herinnering aan als hij verantwoordelijk werd gehouden. Het land is er niet beter op geworden", zegt De Nobel. "Nederland zit met de gebakken peren. Het is een gotspe." Beller Don was onder de indruk van hoe "correct" Rutte altijd wist te blijven. "Hij kon zichzelf inhouden wanneer mensen hem beledigden. Hij reageerde niet agressief."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie