Politiek
BNNVARA

Onrust bij Partij voor de Dieren: 'Melding over integriteitsprobleem gaat niet over Ouwehand'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onrust bij Partij voor de Dieren: 'Melding over integriteitsprobleem gaat niet over Ouwehand'

De meerderheid van de volksvertegenwoordigers binnen de Partij voor de Dieren zeggen hun vertrouwen in het partijbestuur op. Dat laten zij weten in een brandbrief. Zaterdag trok het bestuur Esther Ouwehand terug als lijsttrekker voor de aankomende verkiezingen. Er zou sprake zijn van een integriteitsprobleem rondom Ouwehand. Nu blijkt echter dat deze melding niet om de lijstrekker zelf zou gaan. Dat vertelt Christine Teunissen in De Nieuws BV.

"Er is wel een melding bij Esther binnengekomen, maar die was niet tegen haar", zegt PvdD-Kamerlid Christine Teunissen. "Wij hebben geen melding tegen Esther Ouwehand ontvangen. Dus wij weten niet waar het over gaat." Dat moet dan inderdaad worden onderzocht, "maar", zegt Teunissen, "dan moeten we wel weten dat er een melding tegen haar ligt en dat weten we nu niet. We hebben niks ontvangen."

Brandbrief aan PvdD bestuur

Met nog maar twee maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen komt de interne onrust bij de Partij voor de Dieren op z'n zachtst gezegd zeer ongelegen. Esther Ouwehand wil nog steeds de lijsttrekker voor Partij voor de Dieren zijn bij de opkomende verkiezingen. Een meerderheid van de Kamerfractie (13 medewerkers) heeft aan het bestuur aangegeven zij het volste vertrouwen hebben in Ouwehand als lijsttrekker.

Bovendien heeft een grote groep PvdD-politici een brandbrief aan het partijbestuur gestuurd waarin zij hun vertrouwen in hen opzeggen. Het bestuur heeft daar vooralsnog niet op gereageerd. Robert Barker, PvdD-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag, is één van de ondertekenaars van de brandbrief. Hij vindt het 'vrij teleurstellend' dat een reactie van het bestuur uit blijft: "Het is een brandbrief die geschreven is omdat we de signalen van Esther herkennen. Omdat er te weinig nagedacht wordt over democratisering en professionalisering. En dan verwacht je wel een fatsoenlijke reactie."

'Bestuur is meer een belemmering'

Volgens Barker is het bestuur verplicht te reageren. Driekwart van de mensen in een vertegenwoordigende functie onderstreept namelijk dat wat het bestuur heeft gedaan niet kan. "Het maakt het bestuur onhoudbaar en het is verstandig als zij terugtreden", aldus Barker.

Daarnaast vindt Barker het spijtig dat het bestuur het gesprek niet aangaat: "We hebben veel gehad aan mensen in het bestuur die betrokken waren bij de oprichting van de partij. In het verder brengen van de partij. Nu is het bestuur meer een belemmering."

Ondenkbare actie van partijbestuur PvdD

Dat het bestuur van de Partij voor de Dieren Ouwehand als lijsttrekker terugtrok en dat vervolgens aan de media heeft verteld, heeft voor een schokgolf gezorgd binnen de partij. Ook Teunissen zegt dat zij de brandbrief 'alleen maar van harte kan ondersteunen'.

'De Partij van de Dieren maakt zich meer druk om mensen dan om dieren', zegt Marcel van Roosmalen treffend in zijn column voor De Nieuws BV. Volgens Teunissen maakt dat de actie van het bestuur nog wranger in deze tijd: "We hebben net het verkiezingsprogramma gepresenteerd (...), we hebben een breed gedragen partijleider die het belang van dier en natuur en milieu, goed uitdraagt. We staan goed in de peilingen. Dat maakt het nog wranger dat het bestuur de afweging heeft gemaakt om nu naar buiten te komen dat ze haar niet voordragen als lijsttrekker. In deze tijd is dat een ondenkbare actie."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie