Politiek
BNNVARA

Esther Ouwehand: 'Kabinet kan nog even volhouden, maar het ziet er niet goed uit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Esther Ouwehand: 'Kabinet kan nog even volhouden, maar het ziet er niet goed uit'

Het voortbestaan van kabinet Rutte IV bungelt aan een elastiek. Het stikstofbeleid legt een bom onder de verhoudingen, vooral tussen CDA en D66. "Ze weten bij de VVD dat er geen andere uitweg meer is", zegt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) in de Week van Kee in De Nieuws BV.

In het 14-uur durende debat afgelopen woensdag heeft de oppositie gedaan wat ze kon, vindt Ouwehand. "Volgens mij ziet iedereen dat een kabinet dat het onderling niet eens is, de problemen niet oplost en zich niet meer kan verdedigen."

Chaos in politiek Den Haag

Na de grote verkiezingswinst van BBB is het chaos in politiek Den Haag, ziet politiek duider Peter Kee. Na een week van crisisoverleg tussen de coalitiepartijen was woensdag het debat over de verkiezingsuitslag. Dat mondde grotendeels uit in een stikstofdebat. Maar omdat de VVD, D66, CDA en CU elkaar vasthielden, lukte het de oppositie niet om de motie van wantrouwen te doen slagen.

Het CDA wil af van de stikstofplannen van de coalitie, maar D66 ziet dat niet zitten. Dat mondde uit in de discutabele conclusie: het CDA wil het coalitieakkoord openbreken, maar niet nu. Ooit. "Als er een coalitieakkoord is, moet het hele kabinet dat uitdragen. Dat staat gewoon in de grondwet", zegt Ouwehand daarover. En daar houdt het CDA zich momenteel dus niet aan. "Dat kunnen ze nog even volhouden, maar het ziet er niet goed uit", aldus Ouwehand.

Kabinet heeft burn-out

Farid Azarkan vergeleek de status van kabinet met een burn-out. Ouwehand, die zelf in februari terugkeerde na vier maanden op de rem te hebben getrapt, snapt dat. "Als je de burn-out voelt aankomen, is de les dat je op tijd iets verandert. En dat doet dit kabinet niet."

Peter Kee neemt Ouwehand mee naar dromenland: stel ze is premier in een land waar de zomer vol stond met omgekeerde vlaggen en BBB zojuist de verkiezingen heeft gewonnen. Wat zou we dan doen? "Ik zou beginnen met gewoon vertellen van de feiten, dan zal je zien hoe snel je draagvlak hebt. Dat wordt nooit verteld door de premier."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerste Kamer

Het kabinet moet vooral op zoek naar steun van andere partijen in de Eerste Kamer. Het werpt de vraag op die ook voor de verkiezingen centraal stond: linksom of rechtsom? De Partij voor de Dieren is in maart weer gegroeid. Dat vergroot de mogelijkheid om een rol te spelen in die Eerste Kamer. "Als het een goede wet is, steunen we die", zegt Ouwehand. Bang dat het kabinet rechtsom met BBB gaat, is ze niet. "Ze weten bij de VVD dat er geen andere uitweg meer is. Er is geen geitenpaadje meer te vinden."

Week van Kee met Esther Ouwehand (PvdD): 'De VVD weet dat er geen enkele uitweg meer is'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie