Politiek
BNNVARA

Wet Aanpak Dierenmishandeling moet aangescherpt worden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wet Aanpak Dierenmishandeling moet aangescherpt worden

Hoe pak je dierenbeulen effectief aan? Een wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren en de VVD pleit voor een levenslang verbod op het houden van dieren. De vraag is: is dat afschrikwekkend genoeg om dierenleed te voorkomen? "De handhaving kan makkelijker worden hiermee", zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Als je dieren mishandelt, ben je strafbaar in Nederland. Dat is geregeld in de Wet Aanpak Dierenmishandeling. Alleen mag die wet nog wel wat aangescherpt worden, vinden VVD en Partij voor de Dieren.

Daarom dienen ze een voorstel in om dierenbeulen levenslang te verbieden dieren te houden. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg ligt toe: "Dat houdverbod geldt op dit moment nog niet als zelfstandige maatregel. Je krijgt een boete of een taakstraf of gevangenisstraf. Maar als de taakstraf of gevangenisstraf is verricht, dan mag je gewoon weer dieren houden."

Nooit meer dieren houden

Sommige mensen zouden echter volgens Wassenberg nooit meer dieren moeten kunnen houden: "Je moet dieren beschermen tegen de ernstigste dierenbeulen. Dan moet je denken aan een lang houdverbod. En in de meest extreme gevallen, en dat is aan de rechter om te bepalen, een levenslang houdverbod", aldus het PvdD-Kamerlid.

VVD en PvdD werken niet regelmatig samen als het gaat om wetsvoorstellen: overstijgt dierenleed partijprogramma's? Wassenberg: "Dierenwelzijn of dierenleed is geen exclusief rechts of links thema. Het wordt breed in de Kamer gedeeld dat dierenmishandeling strenger moet worden aangepakt."

Vervolging van dierenbeulen

Bedrijven, particulieren, mensen die dieren nodige zorg onthouden, mensen die dieren opzettelijk pijn doen: Karen Soeters ziet alles voorbijkomen in haar werk als dierenbeschermer bij House of Animals. "Wat wij doen is onderzoek en vervolgens zoeken we de publiciteit. We doen handhavingsverzoeken en zorgen dat er vervolging plaatsvindt", vertelt zij.

Maar vervolging van mensen die dieren mishandelen vindt niet altijd plaats. Soeters: "Enerzijds komt dat door een gebrek aan capaciteit, anderzijds doordat er heel vaak bestuursrecht wordt toegepast. En dan wordt er bijvoorbeeld gezegd, 'deze hondenfokker kan nog wat verbeteren'. Als je vier keer hebt gevraagd of honden schoon water kunnen krijgen, of je ze niet met zoveel tegelijk in een hok wil stoppen, en dat gebeurt niet, zou je strafrechtelijk op moeten treden. Maar dat gebeurt helaas weinig."

Bovendien vallen mensen vaak in herhaling, vult Soeters aan. Iemand heeft bijvoorbeeld bewezen dat die slecht met dieren omgaat, maar komt later toch weer met dieren in aanraking die hetzelfde leed te verduren krijgen als de dieren die hen voorgingen.

Geen bestuursrecht maar strafrecht

Het is belangrijk om dierenbeulen voor altijd te verbieden om dieren te houden, zegt Soeters, "zodat de capaciteit die er is in anderen die dieren mishandelen wordt gestoken. Ik hoop ontzettend dat het er door komt want het is belangrijk voor de dieren."

Daarnaast hoopt Soeters op een verbetering van de aanpak aan de voorkant bij bijvoorbeeld handhaving: "Wie zijn de dierenmishandelaren? Er moet meer vooronderzoek gedaan worden. Niet inzetten op bestuursrecht maar op strafrecht."

Handhaving wordt makkelijker

"Dat is precies de reden waarom deze wet zo belangrijk is", zegt VVD-Kamerlid Erik Haverkot. "Deze wet regelt namelijk dat we vanuit strafrecht meer mogelijkheden hebben om barbaarse dierenmishandelaars aan te pakken. Deze wet regelt dat een Officier van Justitie direct bij het constateren al kan ingrijpen en niet hoeft te wachten tot nadat een rechter een uitspraak heeft gedaan. En deze wet regelt dat op het moment dat je herhaald veroordeeld wordt, je levenslang geen dieren meer mag houden."

Wassenberg vult aan: "Je zult moeten blijven controleren want ook met goede wetgeving blijft dierenmishandeling en -verwaarlozing bestaan. Goede wetgeving is één, maar controle en handhaving daar staat of valt uiteindelijk alles mee. Wat ik dus betoog is dat de handhaving hiermee makkelijker kan worden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie