Politiek
KRO-NCRV

Persconferentie: 'Van Dissel had daar niet moeten staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Persconferentie: 'Van Dissel had daar niet moeten staan'

Op voorhand van de persconferentie dinsdag, lekte het advies van het Outbreak Management Team (OMT) al uit. Toch zaten bijna 8 miljoen mensen voor de televisie om naar de premier te luisteren. "Het was goed dat Rutte daar alleen stond van de ministers", zegt Kees Boonman in Spraakmakers, "maar meneer van Dissel had daar niet naast moeten staan."

"Van Dissel is een hardwerkende, prima man, maar de experts beslissen niet." Rutte had volgens politiek commentator Boonman op de persconferentie duidelijk moeten maken, dat niet alles wat gelekt is in het adviesrapport, ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

"Hij had moeten zeggen: er zijn heel veel experts, meer dan je weet. Misschien zijn we allemaal wel een beetje expert, maar het is aan de politiek, aan ons als beleidsmakers om een beslissing te nemen."

Dat minister Hugo de Jonge er deze keer niet bijstond begrijpt Boonman wel. Hij vermoed dat dit kwam om vragen te voorkomen over de zogenaamde corona-app waar De Jonge mee bezig is.

Bewust gelekt of niet?

Het kabinet brengt alle maatregelen stap voor stap. Het lekken van het advies kan onderdeel zijn van een mediastrategie. Boonman: "Ik denk in dit geval niet." Rutte zou volgens hem niet blij zijn geweest met het lek. "Ik kan me voorstellen dat het verstorend werkt."

Hij verwijst naar NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman die de persconferentie een dag eerder al mogelijk een van de belangrijkste nieuwsmomenten van het jaar noemde. "Ik denk niet dat Rutte het leuk vond dat er ruis ontstaat over de keuze van het kabinet."

Elske Schouten, adjunct-hoofdredacteur van het NRC, denkt dat het lek wél bewust was. "Ik had wel het idee dat de politiek niet wil dat mensen een schok krijgen." Als iedereen vooraf ongeveer weet wat er gaat gebeuren, kunnen de reacties al gepeild worden en eventueel worden aangepast.

Rutte's zucht

In de persconferentie gebruikte Rutte duidelijke retoriek om de boodschap over te brengen. Eerder deed hij dat al door de term 'anderhalvemetersamenleving' te introduceren, waar vervolgens heel Nederland het over had. Schouten: "Gisteren zei hij heel duidelijk, de volksgezondheid komt op de eerste plaats, de rest komt daarna. Dat soort dingen blijven hangen."

Rutte slaakte gisteren aan het begin van de persconferentie en voegde een persoonlijke noot toe, door de mensen mee te nemen in zijn hoofd. Was dat ook wat daadwerkelijk gebeurde? "Nee natuurlijk niet. Hij vertelde gewoon wat de politieke afwegingen zijn. Maar het werkt wel, je ziet zo'n man 's avonds op de bank hierover piekeren."

Jan Beuving had in het Taalteam een theorie over de zucht van Rutte én hij maakte de vergelijking tussen de persconferentie en een WK voetbal compleet:

'Domme vraag'

Direct na de persconferentie volgden de vragen van de journalisten. De vraag van een NOS-verslaggever zorgde op Twitter direct voor ophef: 'meneer Rutte, al weken zegt u dat Nederland zich voorbeeldig gedraagt en wat krijgen mensen ervoor terug, nog eens drie weken verlenging. Hoe rijmt u dat met elkaar?'

Boonman: "Ik kan me voorstellen dat je als politicus denkt, ik heb net een heel verhaal gehouden, een retorisch kunststukje, en dan komt er weer een slijmerd met zo'n vraag." Desalniettemin had hij de vraag misschien wel net zo gesteld.

Schouten begrijpt het nut van de 'domme vraag'. "Het levert vaak de beste antwoorden op, maar ik zou dat misschien niet doen als heel Nederland meekijkt. Het risico is dat mensen denken dat jij dom bent en dat is in dit geval denk ik gebeurd." De ophef op Twitter vindt ze overdreven. "Ik denk dat heel veel mensen op Twitter precies weten hoe dit werkt en hier mild mee om moeten gaan."

Het Mediaforum met Kees Boonman en Elske Schouten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie