Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Supergaaf' en zonder 'actieve herinnering': de overtuigende taal van Mark Rutte

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Supergaaf' en zonder 'actieve herinnering': de overtuigende taal van Mark Rutte

Terwijl Mark Rutte zich na bijna dertien jaar premierschap opmaakt voor een nieuwe topbaan bij de NAVO, zal zijn taalgebruik nog lang naklinken in Den Haag. Volgens Neerlandicus Robbert Wigt is de taalvaardige premier qua debatvaardigheden zijn collega's ver vooruit. Hij schreef een boek over het taalgebruik van Mark Rutte en vertelde erover bij De Taalstaat.

Video niet beschikbaar

Rutte wist 'Ik heb er geen actieve herinnering aan' de Dikke van Dale in te krijgen en met zijn lenige taalgebruik redde hij zich meer dan eens uit een netelige politieke situatie.

Wigt is Neerlandicus en gespecialiseerd in argumentatief taalgebruik binnen het politieke debat. Volgens hem hebben we niet eerder een premier gehad die zich zó onderscheidde met debattechnieken als Rutte. Hij schreef het boek, Supergaaf, De overtuigende taal van Mark Rutte.

"Balkenende was geen goede debater en Wim Kok kon zich redden, maar was niet onderscheidend", samen met Wigt loopt presentator Frits Spits het rijtje voorgangers van Rutte af. De conclusie: Rutte beheerst het debat beter dan alle premiers voor hem en waarschijnlijk velen na hem.

'Altijd met taal bezig'

"Hij is een belezen vent, die altijd met taal bezig is." Volgens Wigt vindt Rutte het leuk om woorden te 'droppen'. Ook woorden die niemand kent, zoals 'disculperen' of 'epifaan'.

Daarnaast is zijn voordeel, volgens Wigt, dat Rutte zijn baan heel leuk vond. "Rutte vindt persconferenties ook écht mooi. Zelfs van een moeilijke vraag kan hij genieten. Het spel is een doel op zich en dat werkt in zijn voordeel."

Geert Wilders

Weinigen in de Kamer kunnen zich meten met Rutte, maar Geert Wilders komt in de buurt. Toch kon Rutte ook Wilders op zijn nummer zetten. In 2013 vroeg Wilders in een debat of Rutte wist wat een stuk space cake tegenwoordig kost, waarop Rutte antwoordde: "Als ik uw haar zie, dan weet u daar meer van dan ik." Wigt: "Op zo’n moment laat hij ook zien dat hij Wilders niet helemaal serieus neemt."

Wilders is net als Rutte gevat en ad rem en heeft ontzettend veel ervaring. Toch is er op dit moment geen politicus die zich kan meten met de taalvaardigheid en debattechniek van Rutte, denkt Wigt. Wel hoort hij andere politici, zoals zijn opvolger Dilan Yeşilgöz, bepaalde 'Rutte-trucjes' herhalen.

Engels

In zijn nieuwe functie als secretaris-generaal van de NAVO verwacht Wigt niet dat Rutte even talig is. "Ik denk niet dat hij in het Engels even lenig is." Ook de functie zal een andere taal van hem vergen. "Hij zal niet snel een woord als 'disculperen' erin knallen."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie