Politiek
WNL

Wie gaat SP-leider Lilian Marijnissen opvolgen? 'Ik zet mijn geld op Sandra Beckerman'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie gaat SP-leider Lilian Marijnissen opvolgen? 'Ik zet mijn geld op Sandra Beckerman'

SP-leider Lilian Marijnissen maakte zaterdag bekend zich terug te trekken als partijleider. Volgens politiek commentator van het AD Hans van Soest voelde ze te weinig draagvlak binnen het bestuur, vertelt hij in WNL In de Kantine. De vraag is wie haar nu zal opvolgen.

Video niet beschikbaar

Volgens Van Soest komt het vertrek van Marijnissen wel en niet onverwacht. "Ze is volgende week op de kop af al zes jaar als leider van de SP. Sindsdien heeft de SP echt elke verkiezing verloren." Ze verloren zetels in gemeenteraden, Provinciale Staten en de SP verdween zelfs helemaal uit het Europarlement. "Van de veertien Kamerzetels die ze hadden toen ze aantrad, zijn er nu nog maar vijf over. Dat is nog maar nipt, want op 160 stemmen na waren het er vier geweest."

Ondanks dat Marijnissen voor de verkiezingen aangaf bij Sven op 1 dat ze hoe dan ook zou aanblijven, ook met tegenvallende resultaten, voelt ze niet meer de draagvlak binnen het bestuur, aldus Van Soest. De partij is een onderzoek gestart naar de tegenvallende resultaten. "Afgelopen woensdag is ze geïnstalleerd in de Tweede Kamer en vrijdagavond is er een regulier partijbestuuroverleg en daarin wordt al gesproken over het onderzoek en zegt de partijvoorzitter dat Marijnissen heeft geproefd dat het tijd is voor een andere partijleider om mee door te gaan."

SP-Kamerlid Bart van Kent gaf ook al aan dat Marijnissen van hem niet hoeft terug te treden als partijleider. De keuze is echter volledig door Marijnissen zelf gemaakt, benadrukt de politiek commentator.

Opvolger

De grote vraag is nu wie de SP moet gaan leiden. De huidige fractie telt nu nog vijf leden. Van Soest zet zijn geld in op de nummer twee van de lijst Sandra Beckerman."Dat is toch het bekendste gezicht. Ze heeft zich bewezen. In Groningen heeft ze zich hard gemaakt voor de slachtoffers van de aardbevingsschade daar."

Van Soest denkt niet dat de problemen binnen de SP zijn op te lossen met enkel een nieuw gezicht. "Je kunt namelijk ook niet zeggen dat Marijnissen slecht was. Ze is een goede debater. Ze kwam goed over op televisie. Alleen weet de boodschap van de SP op de een of andere manier de kiezer niet meer te bekoren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wel verloor de SP veel kiezers aan de PVV. De partij van Geert Wilders heeft veel overeenkomsten met het programma van de SP. "Op één ding na en dat is migratie", vertelt Van Soest. "Migratie is voor heel veel kiezers een belangrijk thema. Die maken zich zorgen over Nederland, kijken naar het woningtekort, willen meer grip hebben op wie er naar Nederland toekomen. Ze maken zich zorgen over hun wijk die ze snel zien veranderen."

SP richt zich vooral op arbeidsmigratie. "En op zich is daar veel voor te zeggen, want dat is wel met afstand de grootste groep", zegt Van Soest. "Maar in de beeldvorming van heel veel kiezers gaat het niet alleen om arbeidsmigratie, maar ook om asiel."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie