Politiek
EO

Baseer jij je stem op de Stemwijzer of Kieskompas? 'Niet doen, ze zitten vol spin'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baseer jij je stem op de Stemwijzer of Kieskompas? 'Niet doen, ze zitten vol spin'

Online stemhulpen als de Stemwijzer, het Kieskompas of MijnStem zijn niet meer weg te denken uit het politieke landschap, maar het resultaat is niet zo onafhankelijk als je zou denken. "Voorafgaand aan de lancering van die stemhulpen is er een enorm politiek spel", zegt voormalig VVD-communicatieman Raymond Mens in De Spindoctors. "Ik zou het met een flinke korrel zout nemen."

#6 - De stemwijzer en het kieskompas zitten vol met spin (S04) - De Spindoctors

Partijen proberen er altijd zo goed mogelijk uit te komen, zegt Mens. De posities van partijen op verschillende stellingen worden bepaald met de verkiezingsprogramma’s, maar daar kun je best mee spelen, zegt hij: "Als de stelling is 'ben je voor of tegen windmolens', dan kun je de tekst in je programma zo aanpassen dat je zowel bij ja of bij nee uit kunt komen. Dat gebeurt ontzettend vaak", zegt hij.

Ook Julia Wouters (voormalig media-adviseur van de PvdA), de andere vaste gast in De Spindoctors, vindt dat je stemhulpen niet te serieus moet nemen. Ze was ooit werkzaam bij een stemhulp. "Ik heb ook achter de schermen gezien hoe het gaat…" zegt ze veelbetekenend. Ze wijst erop dat one issue-partijen vaak heel hoog in deze kieswijzers, omdat ze van heel veel niks vinden.

Vertrouwen

Waarop moet je dan wél je stem op 15 maart op baseren? Wouters: "Kijk naar het stemgedrag van partijen de afgelopen vier jaar en kijk naar de mensen die het doen, kunnen zij het een beetje?" Mens vindt dat ook: stem op iemand aan wie je jouw stem toevertrouwt. "Als je denkt: die dame vertrouw ik dat ze het goede doet, dan moet je daarop stemmen. Als ze een keer linksom gaat terwijl jij daar rechtsom had gewild, dat kan een keer, daar is niet zoveel mis mee", vindt hij.

Toch kunnen stemhulpen best nuttig zijn, vinden Mens en Wouters, als je je er maar bewust van bent dat er een politiek spel achter zit. "Je kunt wel zien wat partijen vinden van andere issues dan waar ze mee de boer op gaan", zegt Wouters. Ook kan het handig zijn om erachter te komen waar de Provinciale Staten überhaupt over gaan.

De Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen staan weer voor de deur. In de podcast De Spindoctors praten we over de spins en frames van de campagne met voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en voormalig hoofd communicatie van de VVD, Raymond Mens.

Ster advertentie
Ster advertentie