Politiek
EO

Klimaatminister Jetten (D66): Stop met discussiëren over jaartal 2030

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatminister Jetten (D66): Stop met discussiëren over jaartal 2030

Mede dankzij D66 kwam het jaartal '2030' in het regeerakkoord voor het indammen van de stikstofuitstoot. Inmiddels gaan er veel discussies over dat jaartal, tot irritatie van klimaatminister Rob Jetten (D66): "Staar je nou niet blind op zo'n jaartal, de economie moet gewoon van het slot", zegt hij in Dit is de Dag in alle staten vanuit Son en Breugel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jetten vindt dat we niet nóg meer moeten discussiëren over jaartallen en percentages. "We moeten in politiek Den Haag niet nog meer gaan verzanden in jaartallen en doelen, we moeten aan de slag", aldus de minister.

Jetten reageert hiermee op andere politiek leiders, zoals Wopke Hoekstra (CDA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie), die 2030 onlangs 'niet heilig' noemden. De minister vindt het behalen van de stikstofdoelen vooral belangrijk omdat de economie dan weer van het slot kan. "Hier in Brabant wordt op dit moment al bijna geen vergunning afgegeven, voor woningbouw, voor energieprojecten, omdat de natuur op slot zit."

'Ga met boeren om tafel'

Jetten denkt dat de overheid niet het vertrouwen van de boeren terugwint als het jaartal van 2030 losgelaten zou worden. "Dat komt pas terug als mensen aan de keukentafel ervaren dat iemand naar ze luistert en ze helpt problemen op te lossen", aldus de minister.

Provinciebesturen moeten om tafel met boeren, want hij snapt dat ze het lastig hebben: "Veel boeren verdienen al jaren geen fatsoenlijke boterham meer. Ze zijn door de Rabobank en door anderen gedwongen worden om op te schalen. Ze zitten gevangen in een systeem en ze willen geholpen worden."

Ster advertentie
Ster advertentie