Omtzigt vertrekt uit Den Haag: 'Einde van een tijdperk, was van uitzonderlijk kaliber'
- Nieuws
- Omtzigt vertrekt uit Den Haag: 'Einde van een tijdperk, was van uitzonderlijk kaliber'
Na 22 jaar neemt Pieter Omtzigt afscheid van de Nederlandse politiek. Het Tweede Kamerlid brak met CDA en kwam twee jaar geleden met zijn eigen partij NSC, waarmee hij 20 zetels won bij de afgelopen verkiezingen. "Hij is heel slim, kan heel snel analyseren, de vinger op de gevoelige plek leggen. Dat zal zeker gemist worden, hij was een buitengewoon prettige collega", zegt Kathleen Ferrier, oud-Kamerlid namens CDA, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Omtzigts carrière is getekend door hoe hij opkwam voor de slachtoffers van de Toeslagenaffaire, 'functie elders', zijn burn-out en collega's die uit de school klapten over zijn 'emotionele' buien. Inmiddels staat zijn partij NSC in de peilingen op één zetel en is het de vraag hoe zijn politieke nalatenschap eruit zal zien.
Gemis
Ferrier was erbij toen Omtzigt in 2003 de Nederlandse politiek in ging. "Ik vind het zeker een gemis voor de Kamer, politiek en Nederland. Maar politici moeten niet te lang blijven zitten", vindt het voormalige Tweede Kamerlid. "Politici die denken dat ze onmisbaar zijn, zijn een ramp."
Uitzonderlijk kaliber
Volgens Ferrier is het na 10 jaar tijd om de Kamer te verlaten. "Dat is voor de democratie belangrijk." Tegelijkertijd is Omtzigt van een "uitzonderlijk kaliber", stelt Ferrier. Pas toen hij als NSC-bestuurder aan de slag ging, merkte de oud-politicus dat Omtzigt als een "soort Messias" werd geprezen.
Renske Leijten, ook voormalig Tweede Kamerlid, werkte met Omtzigt aan de Toeslagenafffaire. "Het was uniek en nodig. Zonder die bijzondere samenwerking hadden we het schandaal niet blootgelegd." Leijten zal Omtzigt een ontspanningspakket cadeau doen. "Ergens anders mee bezig zijn dan politiek zal hij enorm van opknappen."
Pitbull
Politiek commentator Kees Boonman omschrijft Omtzigt als een "pitbull" in de Kamer. "Hij was een goed Kamerlid. Kamerlid zijn is één, bestuurder zijn is iets anders. Zijn grootste fout was in dit kabinet stappen. Het is de ondergang van zijn club."
PVV
"Het is het einde van een tijdperk", zegt Janet Ramesar, slachtoffer van de Toeslagenaffaire. "We hebben zij aan zij gestreden. Dat was bijzonder om mee te maken. Ik voelde me gezien door hem." Beller Pim Smit prijst Omtzigts strijdvaardigheid ook. "Hij had een enorme gave om er diep in te duiken en te kijken hoe het zat."
Smit denkt echter wel dat Omtzigt en NSC een fout maakten door met de PVV in zee te gaan. "Die enorme hoeveelheid zetels heeft hem de das om gedaan." Luisteraar Inge Posch had Omtzigt ook "hoog" zitten dankzij zijn werk in de toeslagenaffaire, maar deelt Smits' mening. "Regeren met de PVV is een ramp."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!