Cultuur & Media
KRO-NCRV

Omtzigt een 'werkwrak'? 'Pittige benaming'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omtzigt een 'werkwrak'? 'Pittige benaming'

Maar liefst 20,1 procent van de Nederlanders heeft last van burn-outklachten. Een van de bekende casussen is Pieter Omtzigt. Hij heeft niet volledig kunnen herstellen van zijn burn-out en is bij lange na niet de enige. Presentator Jort Kelder bedacht in zijn column een benaming voor mensen in deze situatie. "Het voorziet wel een lacune in onze taal, we noemen deze mensen namelijk geen 'burn-outers'", zegt Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, bij de Taalstaat.

TS Ton den Boon

Volgens Kelder zou werkstress in ons land te overzien moeten zijn, gezien het beperkte aantal uren dat we werken. Toch wankelt één op de vijf medewerkers op het randje van een burn-out. De mensen die het eenmaal hebben gehad en hierdoor niet meer in top-conditie zijn, noemt Kelder 'werkwrakken'.

Steen in de vijver

Het woord allitereert goed, maar komt ook wel een beetje hard over. Want een wrak herstelt nooit meer en is daarmee afgeschreven. Had Kelder het dan beter een 'werkaverij' kunnen noemen? "Want in de meeste gevallen zou het juist wel nog gerepareerd worden."

Den Boon stelt dat het nieuwe woord uit een column van Kelder komt. "Hij doet zo nu en dan wel wat laatdunkend over het arbeidsmoraal in Nederland, dus ik snap wel dat hij dit woord gebruikt om een 'steen in de vijver te gooien'."

Lekker kort, wel pittig

"Een lekker kort woord, dat allitereert op papier en dat in een lacune in onze taal voorziet. Want mensen die niet meer kunnen werken na een burn-out, noemen we niet 'burn-outers'. Nu is er wel een specifiek woord voor."

"Al is het wel een pittig woord", stel Den Boon. "Maar zo'n woord moet je in columns ook met een korreltje zout nemen." Den Boon vult aan met de definitieve definitie voor het nieuwe woord: "Het is een pejoratieve term voor iemand die na een burn-out niet of minder in staat is om zijn werk te verrichten." En wat pejoratief dan betekent? "Een wat geleerde term voor 'ongunstig of zelfs minachtend'."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie